Een visualisatie van het 'internet' onder de bomen in het Schollebos.
Een visualisatie van het 'internet' onder de bomen in het Schollebos. (Foto: )

Het ‘internet’ onder onze voeten, ook in het Schollebos

  •   keer gelezen

Capelle - Bomen zoeken met hun wortels naar voedingsstoffen. Zij worden daarbij geholpen door het bodemleven. Dat bestaat uit o.a. mollen, regenwormen, aaltjes, springstaarten, bacteriën en …een schimmelnetwerk. Dit schimmeldraden-netwerk bestaat uit ‘wortels’ van paddenstoelen. Fijne schimmeldraden vormen met elkaar een groot ondergronds netwerk dat zorgt voor communicatie tussen bomen en transport van voedingstoffen.


Door Edith Stuivenberg van de Bomenstichting

Ook in het Schollebos zit onder je voeten zo’n ‘internet’ in de bodem. De schimmeldraden leveren mineralen en water aan de bomen en andere planten. Zij krijgen daarvoor suikers (energie) terug. Dit schimmelnetwerk kan deze suikers niet zelf aanmaken. Deze schimmeldraden groeien in een rond de wortels van bomen en andere planten. De overdracht van deze voedingsstoffen gebeurt via de wortels van bomen. Een fijn netwerk van schimmeldraden vergroot de opname capaciteit van de wortels met 700%. Bovendien komen de schimmeldraden op plekken waar de wortels niet kunnen komen.

Daarnaast levert dit schimmelnetwerk nog een extra ondergrondse service door het verzenden van (chemische) waarschuwingssignalen. Dat gebeurt o.a. wanneer bomen door insecten worden aangevallen. Bomen kunnen dan hun verdedigingsmechanismen in werking brengen door bijv. stoffen naar hun bladeren te sturen die daardoor niet zo lekker meer zijn voor het aanvallende insect. Deze samenwerking is voor zowel het schimmelnetwerk als voor de bomen en andere planten belangrijk om te kunnen overleven. Zij hebben elkaar nodig.

Wist u dat dit schimmelnetwerk in de bodem al zo’n 400 miljoen jaar oud is? 400 miljoen jaar geleden hadden de eerste landplanten geen uitgebreid wortelstelsel om water en voedingsstoffen op te nemen. Schimmels konden dat wel, maar waren voor hun energie (koolhydraten) afhankelijk van planten. Maar...dit schimmelnetwerk in de bodem is kwetsbaar. Wanneer je met een auto over bosgrond rijdt, beschadig je dit ondergrondse ‘internet’.

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten