Een visualisatie van het 'internet' onder de bomen in het Schollebos.
Een visualisatie van het 'internet' onder de bomen in het Schollebos.

Het ‘internet’ onder onze voeten, ook in het Schollebos

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle - Bomen zoeken met hun wortels naar voedingsstoffen. Zij worden daarbij geholpen door het bodemleven. Dat bestaat uit o.a. mollen, regenwormen, aaltjes, springstaarten, bacteriën en …een schimmelnetwerk. Dit schimmeldraden-netwerk bestaat uit ‘wortels’ van paddenstoelen. Fijne schimmeldraden vormen met elkaar een groot ondergronds netwerk dat zorgt voor communicatie tussen bomen en transport van voedingstoffen.

Door Edith Stuivenberg van de Bomenstichting

Ook in het Schollebos zit onder je voeten zo’n ‘internet’ in de bodem. De schimmeldraden leveren mineralen en water aan de bomen en andere planten. Zij krijgen daarvoor suikers (energie) terug. Dit schimmelnetwerk kan deze suikers niet zelf aanmaken. Deze schimmeldraden groeien in een rond de wortels van bomen en andere planten. De overdracht van deze voedingsstoffen gebeurt via de wortels van bomen. Een fijn netwerk van schimmeldraden vergroot de opname capaciteit van de wortels met 700%. Bovendien komen de schimmeldraden op plekken waar de wortels niet kunnen komen.

Daarnaast levert dit schimmelnetwerk nog een extra ondergrondse service door het verzenden van (chemische) waarschuwingssignalen. Dat gebeurt o.a. wanneer bomen door insecten worden aangevallen. Bomen kunnen dan hun verdedigingsmechanismen in werking brengen door bijv. stoffen naar hun bladeren te sturen die daardoor niet zo lekker meer zijn voor het aanvallende insect. Deze samenwerking is voor zowel het schimmelnetwerk als voor de bomen en andere planten belangrijk om te kunnen overleven. Zij hebben elkaar nodig.

Wist u dat dit schimmelnetwerk in de bodem al zo’n 400 miljoen jaar oud is? 400 miljoen jaar geleden hadden de eerste landplanten geen uitgebreid wortelstelsel om water en voedingsstoffen op te nemen. Schimmels konden dat wel, maar waren voor hun energie (koolhydraten) afhankelijk van planten. Maar...dit schimmelnetwerk in de bodem is kwetsbaar. Wanneer je met een auto over bosgrond rijdt, beschadig je dit ondergrondse ‘internet’.

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 22 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30