Column Gerard Vermeeren: Fmaj7

  •   keer gelezen

Capelle - En ineens pak ik mijn gitaar weer op en schrijf een melodie. Het was al een jaar of drie geleden geweest dat ik veelvuldig gitaar speelde. De tekst komt later wel, want ik heb nog een map vol ongebruikte songteksten. De band waarin ik speelde hield op te bestaan, voordat mijn voorraad teksten gebruikt was.Capo op drie en mijn favoriete akkoord ‘Fmaj7’ en een nieuw nummer is al zo goed als geboren. Ik laat wat vingers los, zet wat vingers bij, verander van greep en de melodie van het refrein is een feit. Nu het couplet. Ik begin met een Em, switch naar Am en de eerste melodielijnen van het couplet zijn bijna compleet. Ik ‘piel’ wat door en het nieuwe nummer is af.

Ik laat wat vingers los, zet wat vingers bij

Ik pak mijn map erbij met ongebruikte songteksten en snuffel ze door. Ik vind een kleine tekst die ik jaren geleden heb geschreven. Ik zoek naarstig naar de emotie van toen. De tekst gaat over een tekst die nooit afgemaakt is. Door omstandigheden had de muzikant het nooit af kunnen maken. Ik probeer de eerste regels op de melodie te zingen. Het refrein klopt meteen. Aan het couplet moet ik schaven, maar niet teveel, want de tekst mag niet af zijn. De intentie moet na al die jaren wel bewaard blijven. Na een goed uurtje stoeien is het nummer af! Nou ja, voor zover ik het dus toelaat.

Ik zal het niet op cd uitbrengen, want die tijd ligt al een poosje achter me en daarnaast, wie luistert er nog cd’s? Lp’s, downloaden en streamen zijn hot. We gaan het gewoon met mijn nieuwe band ‘live’ uitvoeren. En verder zien we wel!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of u lokale boekhandel. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten