Gouden haantje terug op Dorpskerk

Algemeen 49 keer gelezen

Capelle - De Dorpskerk in Capelle had voor het laatst groot onderhoud gehad in 1908. Maar nu was het eindelijk zo ver. Afgelopen week werden diverse onderdelen van de toren teruggeplaatst. De oude toren kreeg een compleet nieuw uiterlijk en kan er hopelijk weer 100 jaar tegen.

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - “Op zich was het donderdag een heel spektakel, want om 6.45 uur stond er een hele grote hijskraan voor de deur. Er was nog van alles met de kerk aan de gang, ook met het metselwerk. Ineens stonden er drie kranen naast de kerk. Twee kleintjes en een grote. Die takelde de haan naar boven; dat was een mooi gezicht. Dus het was een hele hectiek. Er zijn nieuwe wijzerplaten op de toren gegaan. Die waren door de jaren heen heel slecht geworden. Alles is ook opnieuw verguld. Er kwamen ook nieuwe wijzers en nieuwe verlichting. Dat is nu led verlichting geworden. Het moderniseren van de verlichting was heel erg nodig. Er zitten rondom de toren drie wijzerplaten en ik heb foto’s gemaakt. Ik ben toen gaan tellen maar 15 lampjes deden het al niet meer. Het is een hele oude kerk van meer dan 400 jaar oud en dan met die led verlichting. Dat staat heel apart. Ik heb alles trouwens donderdagavond voor het eerst gezien en het ziet er allemaal weer fris uit”, vertelt Marcel Terlouw, koster van de kerk.

Er is nog een leuke wetenswaardigheid over de kerk te vertellen. Terlouw: “Het is een heel apart verhaal, maar de toren van de kerk is eigendom van de gemeente. Dat is trouwens in heel Nederland zo. Er zijn wel torens die eigendom zijn van de kerkelijke gemeente maar 80/90% is eigendom van de plaatselijke gemeente. Dat heeft te maken met de functie van vroeger. Toen stond er een brandweerspuit in. Je had toen geen brandweergarage of politiebureau. Er zat ook een gedeelte in de toren waar je gevangenen kon opsluiten. Ook had je in die tijd geen horloges maar keek je voor de tijd op de kerkklok. De gemeente was verplicht om de bewoners te informeren over de tijd. Je had ook geen telefoon dus werden er vanaf de toren signalen naar de volgende toren gegeven. Scheiding tussen kerk en staat was heel belangrijk. De gemeentes wilden de torens in eigen beheer houden en niet aan de kerkelijke gemeentes overlaten. Als er geld is zorgt de gemeente voor onderhoud van de toren. Ondanks corona is alle onderhoud gedaan. Ze hebben dat netjes door laten gaan. Alles staat er weer mooi bij.”

De rest van het onderhoud van de kerk komt op rekening van de kerkelijke gemeente. “Dat proberen we zo laag mogelijk te houden. Het moet allemaal met de opbrengst van de collectezakjes opgebracht worden. Dus je kan het goedkoop houden door zelf wat te doen. Ik doe veel zelf. Manuren kun je dan sparen. Dan is alles een stuk goedkoper. Die hoge hijskraan die hier stond, heb ik even geleend en daarmee het kruis van het kerkgebouw gehaald. Dat hebben we weggebracht en dat wordt helemaal verguld. De rest doen we zelf. Met een kwast en speciale verf moet het allemaal weer 100 jaar mee kunnen”, besluit Terlouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 8 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15