Voor: Mies Hellemons (links), Corrie Hartmans (2e links), Sija Admiraal (rechts). Achter: Riekie Kamps en Ans Hartnagel (4e en 5e links).
Voor: Mies Hellemons (links), Corrie Hartmans (2e links), Sija Admiraal (rechts). Achter: Riekie Kamps en Ans Hartnagel (4e en 5e links).

Hoe jongeren later nooit eenzame ouderen worden...

30 sep, 11:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle - Sija zit op yoga, zingt en danst. Riekie verkoopt zelfgemaakte poppenhuizen en meubeltjes. Corrie is vrijwilliger bij de Zonnebloem. Hun twinkelende ogen en enthousiaste verhalen maken duidelijk dat ze midden in het leven staan.

(Door Welzijn Capelle)

De gemiddelde leeftijd van de drie vrouwen is 79 jaar. Ondanks hun volle agenda’s zijn ze ook actief bij de Werkgroep Anders Ouder Worden (AOW) in Schollevaar. Met Mies Hellemons en Hugo Böhm vormen Riekie Kamps, Sija Admiraal en Corrie Hartmans het bestuur van de werkgroep.

Twee keer per jaar stelt de werkgroep AOW een gevarieerd programma op voor Schollevaarse 55-plussers. Busreisjes, wandelingen, koersbal, filmmiddagen, etentjes, creatieve workshops… je kunt het zo gek niet bedenken. Riekie: “Per keer betaal je een eigen bijdrage. Iedereen kan zich opgeven. Ook mensen van buiten Schollevaar.”

De werkgroep probeert de eigen bijdrage voor de activiteiten laag te houden. Jaarlijks vragen ze budget aan via MaakCapelle en het Wijkoverlegplatform (WOP). Corrie: “De gemeente verdient echt een pluim. Tenslotte krijgen we het budget voor onze activiteiten dankzij hen!” De populairste uitjes van AOW zijn die waarbij samen gegeten wordt, en de busreisjes en filmmiddagen. Over het doel van de Werkgroep AOW is het drietal duidelijk: “Senioren uit Capelle-Schollevaar uit huis krijgen en leuke dingen laten beleven.” Corrie: “Je leest regelmatig over eenzame ouderen. Onze activiteiten zijn bedoeld om mensen actief te krijgen en te zorgen dat ze meer contacten hebben. Veel Schollevaarse senioren vragen al maanden tevoren wanneer het nieuwe programmaboekje er weer is.”

Corrie: “Over eenzame ouderen is veel te horen, maar over eenzame jongeren weinig. Terwijl die er zeker ook zijn. En iets voor hen doen is nóg belangrijker dan voor ouderen. Pak het probleem in de kern aan! Als je jongeren nu betrekt, worden het nooit eenzame ouderen.” Hét recept voor gezond en gelukkig ouder worden weten zij helaas ook niet. Maar Sija’s woorden komen daar toch aardig bij in de buurt: “Zo lang mogelijk actief bezig blijven, ook met sporten. En belangstelling blijven tonen in andere mensen.”

De activiteitenboekjes van AOW liggen twee keer per jaar in het wijkcentrum en de wijkwinkel van Schollevaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30