Afbeelding

Van schrijfopdracht tot poëziecadeau: Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd

23 nov, 10:55 Algemeen 0 keer gelezen

Rotterdam - Gebundelde gedichten van Dean Bowen, Simone Atangana Bekono, Wessel Klootwijk, Frank Keizer, Maureen Ghazal, Derek Otte, Elten Kiene, Mariana Hirschfeld, Tomáš de Paauw en Elfie Tromp. Vanaf 20 november 2020 cadeau bij boekhandel en bibliotheek in Rotterdam.

Wat in april 2020 begon als een schrijfopdracht ter ondersteuning van jonge Rotterdamse dichters en spoken word-artiesten mondt aan het einde van dit onwerkelijke jaar uit in een uniek poëziecadeau voor inwoners en bezoekers van de stad. Tien woordkunstenaars gingen tijdens de eerste lockdown op zoek naar de woorden voor hun beleving van de stilgevallen stad. Hun scherpe, persoonlijke en inspirerende gedichten zijn door Poetry International en Stichting Droom en Daad verzameld in de dichtbundel Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd. Klanten van Rotterdamse boekwinkels en bezoekers van bibliotheekfilialen krijgen de bundel vanaf 20 november a.s. cadeau: tien troostrijke gedichten om de lezer in virale tijden te vergezellen.

Verwondering over de plotse stilte, de onvoorziene eenzaamheid, de hunkering naar liefde, verstoorde routines, scheefgegroeide maatschappelijke verhoudingen en een niet te stuiten hoop op een betere wereld; Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd beslaat in tien gedichten een breed scala aan observaties en gevoelens over de nieuwe pandemische werkelijkheid. De veertig pagina’s tellende bundel is vormgegeven door Loes Sikkes en de gedichten worden vergezeld door portretten van fotograaf Alice Lucchinelli.

Simone Atangana Bekono zag tijdens de lockdown ‘de eenzaam opengaande lente’ en kon niet anders dan ‘daarover zwijgen tegen de mensen die je nu niet ziet’, en Elfie Tromp concludeerde: ‘er is altijd iemand anders / zelfs als je alleen bent’. Dean Bowen vouwde ‘een papieren nest om thuis te noemen’ en Tomáš de Paauw hoorde applaus ‘voor beroepen waar op bezuinigd wordt al jaren / alsof ze hiervoor niet zo nodig waren’. Het zijn enkele zinnen uit deze rijke bundel vol gedichten die lezers in staat stellen om met de woorden van dichters ook hun eigen woorden te vinden.

Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd wordt vanaf vrijdag 20 november 2020 cadeau aangeboden bij tien Rotterdamse boekverkopers bij besteding van 15 euro aan boeken en is af te halen bij alle filialen van Bibliotheek Rotterdam. De deelnemende boekwinkels zijn Boekhandel v/h Van Gennep, Boekhandel Amesz, Bosch & De Jong Boekverkopers, Donner Boeken, Snoek, De Slegte, Van Rietschoten, Maximus, Bruna (Vuurplaat) en AKO/Bruna op Rotterdam Centraal Station. De cadeau-actie loopt zo lang de voorraad strekt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05