Tentoonstelling ‘Open Over Depressiviteit’ in Capsloc

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Van 30 oktober tot 26 november presenteert Pop- & Cultuurpodium CAPSLOC in Capelle aan den IJssel de tentoonstelling OPEN over depressiviteit; een nieuw project van stichting Open Mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jongeren ervaringsdeskundigen (18-35 jaar), mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken. De multimediale buitententoonstelling is vanaf 30 oktober aan de Alkenlaan en op het Stadsplein te zien. De tentoonstelling zal ook binnen te bekijken zijn bij CAPSLOC en bij Huis van de Wijk Middelwatering, beiden onderdeel van Welzijn Capelle.

OPEN over depressiviteit laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten zijn de jongvolwassenen zelf aan het woord om te vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. De tentoonstelling zal virtueel geopend worden door Wethouder Marc Wilson en een afgevaardigde van de Jongerenraad. In deze video komen betrokken partijen aan het woord, afgewisseld met muziek en sfeer impressies van de tentoonstelling.

1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie

Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken (link artikel UMCG KennisInzicht).
De maatregelen ten gevolge van COVID-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis (link artikel). Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.


Het gezicht en het verhaaerachter

Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Reizende tentoonstelling

OPEN over depressiviteit zal zeker nog een jaar langs diverse gemeenten door heel Nederland reizen. De buitententoonstelling staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op één plek. Rond de tentoonstelling organiseert CAPSLOC met netwerkpartners een OPEN - programma met muziek en andere activiteiten.

TENTOONSTELLING: OPEN OVER DEPRESSIVITEIT
2e locatie: Capelle a/d IJssel Alkenlaan / Stadsplein / CAPSLOC  | 30 oktober tot 26 november 2020


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 21 uur geleden
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20