Capelle ondertekent City Deal en wordt ‘een slimme stad’

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle aan den IJssel -  Digitalisering en technologisering veranderen de komende jaren regio’s, steden en dorpen in de hele wereld. Om hierop in te spelen ondertekenden vandaag, online van achter de computer, staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met bestuurders van 16 gemeenten de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Onder hen ook wethouder Maarten Struijvenberg die de overeenkomst namens Capelle aan den IJssel ondertekende. Ook provincies, een waterschap, tientallen bedrijven en maatschappelijke organisaties ondertekenden de deal. 

Het doel van City Deals is om innovatie aan te jagen. Voor veel bedrijfstakken hebben digitalisering en technologisering geleid tot succesvolle ontwikkelingen. Ook corona heeft laten zien dat digitalisering een essentiële rol speelt in onze samenleving; we werken, leren, bestellen en regelen veel meer vanuit huis. Het samengaan van digitalisering en technologisering en de ontwikkeling van stedelijke gebieden staat nog in de kinderschoenen en verdient een versnelling. Door capaciteit, kennis en middelen op lokaal niveau te bundelen en overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven te laten samenwerken wordt een versnelling gerealiseerd. Maarten Struijvenberg is enthousiast over de City Deal voor Capelle. “Als we willen dat onze steden leefbaar blijven, moeten we waar dat kan slim gebruik maken van technologie. Overzicht houden op wat er in je digitaliserende stad gebeurt, toepassen waar handig en wenselijk en de privacy respecterend. In het belang van Capelle doen we mee om daarmee deel uit te maken van een aansprekend kennisnetwerk.” De wethouder ziet in Capelle al tal van slimme toepassingen. “Denk aan het zelfrijdende openbaar vervoer, de ParkShuttle, tussen metrostation Kralingse Zoom en Rivium of cameratoezicht of sensoren in ondergronds afvalcontainers die automatisch een seintje geven dat ze geleegd moeten worden.” 

Kansen voor duurzaamheid en leefbaarheid

Door internet en technologische toepassingen worden objecten en gebruikers in de fysieke ruimte met elkaar verbonden tot een intelligent netwerk. Alles en iedereen kan met elkaar communiceren. Hierdoor ontstaan ook nieuwe kansen om steden duurzamer en leefbaarder te maken. Om die kansen te benutten worden in deze City Deal nieuwe werkwijzen ontwikkeld. De deal richt zich op het veranderen van alles wat gemeenten doen bij het ontwerpen, inrichten, beheren en besturen van hun steden en dorpen. We leren daarbij  gezamenlijk beter te begrijpen wat de echte impact is van digitalisering en technologie. En wat de kansen en beperkingen zijn bij het gebruik van onder meer data en sensoren in de buitenruimte. 

Voorbeeld: burgermeetinitiatieven

De komende twee jaar pakken de partners van de City Deal minimaal twaalf vraagstukken op om de slimme stad verder te brengen. Het privacyvraagstuk wordt daarbij niet vergeten. Eén van de te ontwikkelen instrumenten is gericht op burgermeetinitiatieven. In tal van steden doen burgers zelf luchtkwaliteitsmetingen, meten ze het geluid of houden ze het grondwater in de gaten. In de City Deal zoeken we uit hoe dit betrouwbare metingen oplevert. Hoe je omgaat met de data die dat oplevert. En hoe je hier inwoners op een actieve wijze bij betrekt. Volgens Staatssecretaris Knops (BZK) is dit ook een mooi voorbeeld van waar deze City Deal voor staat: “Met de ondertekening willen we nieuwe techniek zo inzetten dat we én kansen benutten én een betere leefomgeving krijgen, én dat we dat op een democratische manier doen.”  

Partners City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

De volgende overheden, bedrijven en organisaties ondertekenen de City Deal: gemeente Almere, AM, gemeente Amersfoort, Amsterdam Smart City, gemeente Apeldoorn, Arcadis, Argaleo, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BNA, BNSP, BPD Ontwikkeling, gemeente Breda, BTG, gemeente Capelle aan den IJssel, Civity, gemeente Den Haag, gemeente Deventer, DHM, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, gemeente Enschede, FIWARE Foundation, FME, Future City Foundation, gemeente Heerlen, Heijmans, gemeente Helmond, gemeente ‘s-Hertogenbosch, ICTU, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Kadaster, Kennedy Van der Laan, gemeente Maastricht, NVTL, Provincie Overijssel, Over Morgen, Phbm, Platform31, Nationale Politie, Rijksvastgoedbedrijf, Stad Roeselare (België), gemeente Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo, Waterschap Vallei en Veluwe, We-Consultants, WeCity, provincie Zuid-Holland, gemeente Zwolle. Deze City Deal wordt daarnaast gesteund door de VNG en de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 5 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 21 uur geleden
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 22 uur geleden
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws gisteren
Afbeelding
Voetbaloverzicht: zo presteerden de lokale clubs afgelopen weekend Sport 15 apr, 11:10
—
Fietsen voor leven met en na kanker op 22 juni Nieuws 15 apr, 10:30