Nú is de tijd om je steentje bij te dragen

Algemeen 39 keer gelezen

Regio - Er wordt een ‘heel dringend beroep’ gedaan aan iedereen die kan helpen om nú bij te springen in de zorg. Om te helpen. Aan bed, in een revalidatiecentrum, bij een teststraat. Vele honderden functies zijn er beschikbaar. Met een grootschalige campagne wil Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de burgerbevolking mobiliseren om deze tweede coronagolf door te komen.

Door Emile van de Velde

“Ja, je mag gerust het woord mobilisatie gebruiken’, zegt Arjen Littooij, directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “Dit heb ik nog nooit in mijn carrière meegemaakt, echt uniek. Van hoog tot laag, burgemeesters, ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, iedereen is het er over eens dat er heel dringend hulp nodig is. En dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. We doen echt een heel klemmend beroep op alle mensen in onze regio.”

De oorzaak is duidelijk. De piek van de tweede coronagolf komt eraan. Die bereiken we naar verwachting komende week. En die zal de zorgsector zwaar belasten, waarschijnlijk twee tot drie maanden. En die belasting is al zo zwaar geweest. Dát is nu het probleem. Plekken zijn er (nog) wel. Maar personeel, dat is er steeds minder.

Littooij: “Mensen in de zorg zijn overbelast. Eerst natuurlijk al in de eerste coronagolf, en daarna is er eigenlijk nooit echt vakantie geweest. Eerst moest de reguliere zorg weer opgestart worden, en al vrij snel steeg het aantal coronapatiënten weer. Ook onder het zorgpersoneel zijn veel mensen besmet met het virus, ook zij zitten ziek thuis. En er zitten veel mensen in quarantaine.”

“Wat we in de eerste golf hebben meegemaakt, dat de reguliere zorg vrijwel stopgezet is, dát willen we nooit meer meemaken, Ook mensen met een gebroken knie, een liesbreuk, met hart- en vaatziekten móeten geholpen blijven worden. Kankeronderzoeken móeten door blijven gaan.”

Dus zijn er extra handen nodig. Sowieso worden alle mensen met ervaring in de zorg opgeroepen te solliciteren. Mensen die een verleden hebben in een zorgfunctie, in een sabbatical zitten, of voor een andere carrière hebben gekozen maar wél een opleiding hebben gehad; ze zijn hard nodig.

Maar ook als je geen zorgachtergrond hebt, zijn er allerlei mogelijkheden. Littooij: “Om je dienstbaar op te stellen, te helpen met klusjes, te ondersteunen, in een revalidatiecentrum, of in een teststraat. Met al dat soort hulp kan het zorgpersoneel weer tijd vrij maken voor iets anders. We zetten mensen in via het Rode Kruis.”

Het gaat om vele honderden banen in onze regio. Tegen een vergoeding, met een contract. “Het is zeker liefdewerk, maar géén liefdewerk oud papier. Alles wordt keurig geregeld. En ik heb ook vertrouwen in de bevolking hoor. Ik ben optimistisch dat iedereen nu een steentje wil bijdragen. Er is niemand die wil dat mensen zorg onthouden wordt.”

Wil je helpen? Er zijn beroepskrachten én vrijwilligers nodig. Ga naar extrahandenvoordezorg,nl of rodekruis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 15 uur geleden
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35
• De speurtocht leidt ook langs de houten kunstwerken.
Lentespeurtocht in het Schollebos Nieuws 22 apr, 13:06
• Pianist Roderigo Robles de Medina.
Gruppman Ensemble speelt Surinaamse muziek in Van Cappellenhuis Nieuws 22 apr, 10:33
Afbeelding
Werk aan fietspad Algerabrug: één helft blijft open Nieuws 22 apr, 08:07
Afbeelding
UPDATE - Stroomstoring Schollevaar opgelost Nieuws 21 apr, 11:13
• Speldje als erkenning voor Zeker Digitaal.
Stichting Leergeld kiest ambassadeur als erkenning voor hulp Nieuws 21 apr, 10:00