Taarten bakken voor het Inloophuis

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle aan den IJssel - Van de oogst van zijn 10.000 m2 grote boomgaard maakt Jan Ooms sappen, jams, gelei en appeltaarten. Ook verkoopt hij zijn producten tijdens acties van de Rotary club om geld op te halen voor de jaarlijkse kerstpakkettenactie. Toen hij van mede Rotarylid Auke de Boer, bestuursvoorzitter Inloophuis De IJssel, hoorde dat er een actie zou worden georganiseerd t.b.v. het Inloophuis, besloot hij mee te doen. Inmiddels heeft hij al rond de 30 appeltaarten gebakken. De opbrengst komt geheel ten goede aan het inloophuis. Manager Anton Maurik noemt hem dan ook de pionier van de actie. Onlangs ontving Ooms daarvoor een speld van het Inloophuis.

Door Annemarie van der Ploeg

“Ik ben net zo lang lid van de Rotary als Auke de Boer. Met de Rotary hebben wij een jaarlijkse actie waarbij wij inmiddels 850 kerstpakketten rondbrengen. Daaraan voorafgaand houden wij acties om hiervoor geld op te halen. Toen Auke mij vertelde dat er een actie voor het inloophuis zou komen, besloot ik mee te doen en voor dit doel appeltaarten te gaan bakken. Het was precies weer het seizoen om de appels te oogsten. Alles komt uit eigen boomgaard. Zo kreeg ik ineens een lading opdrachten voor appeltaarten. Ik heb opgezocht waar je taartendozen kan krijgen. Alles wordt nu netjes in een taartendoos afgeleverd. In principe hoef ik geen opdrachten meer want ik heb aan de uitstaande lijst al genoeg”, vertelt Ooms.

Appeltaarten maken is heel veel werk. Ooms: “Mijn vrouw maakte aanvankelijk het deeg. Zij is Française en maakte tarte tatin. Daarvoor maakte ik altijd schijfjes appel. Maar mijn vrouw werkt, dus ik moet ook het deeg zelf maken. Ik maak verschillende soorten taarten, ook die met schijfjes appel erop. Inmiddels heb ik een eigen recept gemaakt en vul ik de normale Hollandse appeltaart daarmee. Er zitten ook kweekperen in. Deze heb ik ook in de boomgaard. Auke de Boer brengt alles weg en doet de financiële afhandeling. Ik bak alleen. Het is veel werk maar je krijgt op een gegeven moment een soort handigheid.”

“Mijn hectare grond staat helemaal vol. Toch heb ik net weer een paar soorten fruit gevonden. Als iets het niet zo lekker doet, haal ik het weg en kan ik iets anders neerzetten. Laatst kwam er een schoolklas kinderen van de natuurclub om te kijken hoe alles reilt en zeilt en hoe alles groeit. Zij hadden nog nooit een walnotenboom gezien”, legt Ooms uit.

Onlangs kwam manager Anton Maurik Ooms de eerste speld overhandigen als bedankje. Maurik: “We zijn een actie met het KWF gestart om hulp te krijgen voor het inloophuis en er ontstond een online platform om te kijken wie uit ons netwerk mee kan helpen. Jan wachtte daar niet op en ging meteen appeltaarten bakken ten behoeve van het Inloophuis. De mensen die ons helpen doneren noemen we ‘Familie van het Inloophuis’ en voor hen hebben wij een mooie speld laten maken. Jan is de pionier van de actie met het bakken van appeltaarten vanuit de Rotary. Daarom overhandigen we hem de eerste speld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 9 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15