<p>Insecten vraten van dit blad. Bomen en insecten kunnen niet zonder elkaar.</p>

Insecten vraten van dit blad. Bomen en insecten kunnen niet zonder elkaar.

(Foto: )

Is er biodiversiteit in Capelle?

  •   keer gelezen

Capelle - Biodiversiteit is alles wat leeft. Dat zijn planten, dieren, schimmels, bacteriën, virussen. Zij zijn allemaal met elkaar en met hun omgeving verbonden. Biodiversiteit is de basis van ons leven. ‘Biodiversiteit is ons eten, drinkwater, medicijnen; eigenlijk alles wat we nodig hebben. We kunnen niet zonder. Het grootste deel van onze biodiversiteit is onzichtbaar. Denk aan bodemdiertjes, schimmels.


Door Edith Stuivenberg van de Bomenstichting

Schimmels in de bodem geven aan de bomen belangrijke voedingsstoffen. Zij werken met elkaar samen. Op de bladeren van wilgen en zomereiken leven meer dan 400 soorten insecten. Deze insecten zijn voer voor kleine vogeltjes. De ransuil eet zwakke en zieke vogeltjes. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden. Zij hebben elkaar nodig. Als er eentje weg valt, krijgen de anderen een probleem.

Stel je eens voor, dat de schimmels geen voedingsstoffen meer aan de bomen geven. Aan de bomen groeien dan veel minder bladeren. Dat betekent: minder voer voor insecten. Vette pech voor vogeltjes, die deze insecten eten. Resultaat: minder vogeltjes. De ransuil wil ook eten, maar kan geen vogeltjes meer vinden. Hij vertrekt en gaat met een knorrende maag op zoek naar een plek waar wel vogeltjes zijn.

Schimmels in de bodem, boom met bladeren, insecten, vogeltjes, ransuil. Zij hebben elkaar nodig. Een netwerk waarin weinig soorten dieren en planten leven, is kwetsbaar. Als er een soort uit valt, heeft dat nare gevolgen voor de overgebleven soorten.

Biodiversiteit in Capelle?

In onze omgeving zie je kleine, geïsoleerde stukjes natuur die niet meer met elkaar verbonden zijn. In deze kleine stukjes natuur is weinig biodiversiteit. Zij zijn daardoor kwetsbaar geworden. Het Schollebos heeft groene verbindingen nodig7 met de wijken, het Kralingse Bos en het Hitland. Deze groene verbindingen kunnen bestaan uit: bloemrijke bermen, natuurlijke oevers, groene tuintjes, groene gevels, groene balkons en groene daken. Dieren, planten én mensen zijn allemaal afhankelijk van een goede biodiversiteit. Wij zijn met elkaar verbonden Biodiversiteit is niet een zaak voor een natuurgebied, vele kilometers verderop. Biodiversiteit is ook lokaal. Biodiversiteit voor een leefbare omgeving, voor ons en de generaties na ons.

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via: www.bomenstichting.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten