Wethouder Marc Wilson: "Wij willen dat de gemeente Capelle aan den IJssel een hartveilige gemeente wordt."  (Foto: Guus Schoonewille)
Wethouder Marc Wilson: "Wij willen dat de gemeente Capelle aan den IJssel een hartveilige gemeente wordt." (Foto: Guus Schoonewille) Foto: GUUS SCHOONEWILLE

Er moeten genoeg 24/7 AED’s komen in Capelle

Algemeen 33 keer gelezen

Capelle - Wekelijks worden in Nederland zo’n 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Als er binnen 6 minuten gebruik gemaakt wordt van een automatische externe defibrillator (AED) neemt de lans op overleven met 72% toe. In de gemeente Capelle aan den IJssel moeten 30 24/7 AED’s in heel Capelle beschikbaar komen, zodat het een hartveilige gemeente wordt. De gemeente streeft naar een dekkend AED-netwerk voor eind 2021. Capellenaren kunnen met subsidie van de gemeente zo’n AED aanvragen.

Door Annemarie van der Ploeg

Wethouder Marc Wilson legt uit: “Als de AED op een plek komt te hangen waar deze 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is, dan is daarvoor een gemeentesubsidie tot 1000 euro aan te vragen. Als deze niet 24/7 beschikbaar is, kan je hem nog steeds aanvragen maar dan krijg je geen subsidie. Philips geeft wel een subsidie, maar samen met de gemeentesubsidie hoef je nog maar 660 euro op te halen en dat krijg je makkelijker bij elkaar met de buren.

Capelle heeft al diverse AED’s maar er zijn er nog niet genoeg die 24/7 beschikbaar zijn. Wilson: “Er zijn er maar 14 en om een hartvriendelijke gemeente te zijn, heb je er minstens 30 nodig. Die moeten op een afstand van 500 meter van elkaar geplaatst zijn, zodat iedereen op tijd bij een AED kan zijn. Wij willen de mensen onder de aandacht brengen dat er twee verschillende potjes voor zijn. Je hoeft echt geen 25 euro te geven. Geef gewoon wat je kan. Al is het maar 50 cent. Als iedereen dan geeft, is het goed te regelen binnen een wijk.”

Wilson besluit: “Ik kan me voorstellen dat je zo’n kast niet aan je voordeur wilt hangen. Maar misschien is er een plek in je buurt voor 24/7. Ga met elkaar in gesprek of laat ons als tussenpersoon fungeren. Helaas hangen de AED’s bij sportverenigingen achter het hek of bij de huisartsenpraktijk binnen, vanwege angst voor vandalisme. Maar dat is volgens mij nog maar een keer ergens gebeurd. Neem met ons contact op voor de mogelijkheden.”

Kijk op www.capelleaandenijssel.nl/AEDkaart en op www.BuurtAED.nl of mail naar aed@capelleaandenijssel.nl.

De komende twee weken publiceert de IJssel en Lekstreek een interview met een Capellenaar die een AED aangevraagd heeft. Wil je meer weten over de subsidieaanvraag voor een AED? Kijk dan op: www.capelleaandenijssel.nl/zorg-onderwijs/subsidies_42266.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 21 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws gisteren
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20