<p>Degelijke kinderzitjes, de voetjes vastgezet en goed afgeschermd. (Foto: Jos Jacobs)</p>

Degelijke kinderzitjes, de voetjes vastgezet en goed afgeschermd. (Foto: Jos Jacobs)

(Foto: Jos Jacobs)

Fietsersbond afdeling Capelle: ‘Gebruik een degelijk kinderzitje!’

  •   keer gelezen

Capelle - Kinderen vinden het fijn om te fietsen! Daarom is het belangrijk dat zij er al vroeg mee vertrouwd raken. Om te beginnen voorop of achter op de fiets. Maar gebruik goede en veilige spullen want een voetje tussen de spaken vergeef je jezelf nooit.


Door Fietsersbond afdeling Capelle

Allereerst is het belangrijk dat op een zitje de voeten goed worden vastgezet en afgeschermd om ongelukken te voorkomen. Zodra een kind goed kan zitten kan je op de fiets een kinderzitje gebruiken. Met een kindje voorop is het hartstikke leuk als ze klein zijn, van ongeveer negen maanden tot 2 jaar. Als ze groter worden is het tijd voor een achterzitje. Dat geeft de fietser ook meer beenruimte en het stuurt ook lichter. Let bij aankoop van een zitje op het gebruiksgemak van de gordels, steuntjes en dergelijke, en de instelbaarheid. Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo en monteer je aan de stuurpen. Je kunt eventueel een windscherm gebruiken. Met een voorzitje houd je wel minder ruimte over om op te stappen en raken je knieën al snel het stoeltje. Daarnaast gaat het sturen wat lastiger. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen draaien met je stuur. Probeer bij aankoop in de fietsenwinkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt. Achterzitjes heb je in alle soorten en maten. Je kunt kiezen uit kinderzitjes die je op de bagagedrager bevestigt en kinderzitjes die je aan het frame monteert. Beide varianten zijn veilig. Ze gaan gemiddeld tot 22 kilo (6 jaar). Er zijn ook achterzitjes die voor grotere kinderen tot 35 kilo geschikt zijn. Daarbij moet je wel letten op de maximale belasting van de bagagedrager. Dus als je een zitje hebt tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dien je die 25 kilo als maximum aan te houden. In Capelle zijn goede fietswinkels waar je deskundig advies kunt krijgen, en neem vooral een kijkje op de website van de landelijke Fietsersbond. Je vindt er tests van een onafhankelijke deskundige (TestKees) die alles test wat met fietsen en fietsproducten te maken heeft: van vouwfietsen tot verlichting en dus ook voor- en achterzitjes.

Informatie en testrapporten van kinderzitjes vindt je op www.fietsersbond.nl . Wil je meer weten over de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel? Kijk dan op de website www.capelle.fietsersbond.nl. De Fietsersbond wil het fietsen bevorderen en komt daarom op voor de belangen van fietsers en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Neem contact op via capelleadijssel@fietsersbond.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zelf hieraan mee te werken.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten