Degelijke kinderzitjes, de voetjes vastgezet en goed afgeschermd. (Foto: Jos Jacobs)
Degelijke kinderzitjes, de voetjes vastgezet en goed afgeschermd. (Foto: Jos Jacobs) Foto: Jos Jacobs

Fietsersbond afdeling Capelle: ‘Gebruik een degelijk kinderzitje!’

Algemeen 49 keer gelezen

Capelle - Kinderen vinden het fijn om te fietsen! Daarom is het belangrijk dat zij er al vroeg mee vertrouwd raken. Om te beginnen voorop of achter op de fiets. Maar gebruik goede en veilige spullen want een voetje tussen de spaken vergeef je jezelf nooit.

Door Fietsersbond afdeling Capelle

Allereerst is het belangrijk dat op een zitje de voeten goed worden vastgezet en afgeschermd om ongelukken te voorkomen. Zodra een kind goed kan zitten kan je op de fiets een kinderzitje gebruiken. Met een kindje voorop is het hartstikke leuk als ze klein zijn, van ongeveer negen maanden tot 2 jaar. Als ze groter worden is het tijd voor een achterzitje. Dat geeft de fietser ook meer beenruimte en het stuurt ook lichter. Let bij aankoop van een zitje op het gebruiksgemak van de gordels, steuntjes en dergelijke, en de instelbaarheid. Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo en monteer je aan de stuurpen. Je kunt eventueel een windscherm gebruiken. Met een voorzitje houd je wel minder ruimte over om op te stappen en raken je knieën al snel het stoeltje. Daarnaast gaat het sturen wat lastiger. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen draaien met je stuur. Probeer bij aankoop in de fietsenwinkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt. Achterzitjes heb je in alle soorten en maten. Je kunt kiezen uit kinderzitjes die je op de bagagedrager bevestigt en kinderzitjes die je aan het frame monteert. Beide varianten zijn veilig. Ze gaan gemiddeld tot 22 kilo (6 jaar). Er zijn ook achterzitjes die voor grotere kinderen tot 35 kilo geschikt zijn. Daarbij moet je wel letten op de maximale belasting van de bagagedrager. Dus als je een zitje hebt tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dien je die 25 kilo als maximum aan te houden. In Capelle zijn goede fietswinkels waar je deskundig advies kunt krijgen, en neem vooral een kijkje op de website van de landelijke Fietsersbond. Je vindt er tests van een onafhankelijke deskundige (TestKees) die alles test wat met fietsen en fietsproducten te maken heeft: van vouwfietsen tot verlichting en dus ook voor- en achterzitjes.

Informatie en testrapporten van kinderzitjes vindt je op www.fietsersbond.nl . Wil je meer weten over de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel? Kijk dan op de website www.capelle.fietsersbond.nl. De Fietsersbond wil het fietsen bevorderen en komt daarom op voor de belangen van fietsers en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Neem contact op via capelleadijssel@fietsersbond.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zelf hieraan mee te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 16 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 18 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20