Op de foto uit 1900 het kantoor en rechts een stukje van de steenfabriek. (Foto: Beeldbank HVC)
Op de foto uit 1900 het kantoor en rechts een stukje van de steenfabriek. (Foto: Beeldbank HVC) Foto:Beeldbank HVC

Historische rubriek: Werk op een steenfabriek, hoe was dat?

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - In Capelle waren lang steenfabrieken. Aan het einde van de 19e eeuw ging het erg slecht met de verkoop van de stenen. Maar ook met de werkomstandigheden. Zo slecht dat een commissie van de 2e Kamer naar Capelle kwam om onderzoek te doen. Ze verhoorden de directeur van de steenfabriek in de Oude Plaats en een aantal van zijn werkneemsters.

Door Wim van den Bremen

De fabriek nam alleen mannen in dienst als hun vrouw of dochter daar ook kwam werken. Die vrouwen moesten daar stenen kruien. Op een kruiwagen lagen 80 stenen. Zij werkten van ’s morgens 5 uur tot ’s avonds 8 uur met daar tussendoor 6 pauzes van totaal 3 uur. Daarmee verdienden ze ongeveer f 3,00 per week. De mannen verdienden f 0,10 per uur. Een zoon f 0,08 en een dochter f 0,03 per uur.

Deze vrouwen hadden ook een gezin om voor te zorgen. Bij het onderzoek werkten er 8 getrouwde vrouwen die soms 10 of 11 kinderen hadden. Daarvoor moesten ze het eten verzorgen en de huishouding doen. De vrouwen hadden geen keuze. Als zij stopten met werken moest hun man ook weg.

Ziektekosten

De mannen werkten er voor het zwaardere werk. Als mensen ziek waren kregen ze geen loon. Maar ze konden wel eten afhalen. Ze waren enigszins verzekerd voor de ziektekosten. Ze woonden met al die kinderen in een woning van de baas bij de steenplaats. Daar was één kamer en een zolder en geen tuin. Ze betaalden daar f 2,60 per jaar voor.

Als het ging regenen werden alle mensen opgeroepen om de stenen af te dekken. Ook ’s nachts. Door het kinderwetje van Van Houten mochten kinderen jonger dan 12 jaar niet meer werken. Maar dat betekende ook dat terwijl de ouders werkten, er veel kinderen thuis moesten blijven. De oudere kinderen moesten daarbij oppassen. Door de problemen in de scheepsbouw was er veel werkloosheid in Capelle. Daar werd wel meer verdiend. Op de foto uit 1900 het kantoor en rechts een stukje van de steenfabriek.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 19 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 gisteren
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42