Foto:
Aangeboden door DBF

Tips voor een duurzame transport

  •   keer gelezen

Transport is een erg belangrijk onderdeel van onze samenleving. Alle producten en goederen die we bestellen, worden geleverd door middel van transport. Het enige nadeel hiervan is wel dat hoe meer transport er komt, hoe meer het milieu vervuild wordt. Hier is geen ontkomen aan. Toch kunnen we er wel voor zorgen dat we op een duurzame manier met transport omgaan. Maar hoe doe je dit precies? Wij vertellen je er graag meer over! 


Uitstootbesparing 

Aangezien de transport nu zo groot geworden is en er dagelijks meerdere transportbusjes op de weg rijden, is het verminderen van de uitstoot een goede eerste stap. Een goede oplossing hiervoor is het rijden met elektrische voertuigen. Deze stoten geen afvalstoffen uit en dit draagt dus bij aan een duurzamere manier van transport. Ook kan het al veel helpen om bij gewone voertuigen alternatieve brandstoffen te gebruiken. Dit staat in Nederland nog aardig in de kinderschoenen, in tegenstelling tot andere landen in Europa. Zo kunnen voertuigen gaan rijden op CNG, LNG of biodiesel. Voor alsnog kunnen voertuigen met deze brandstof relatief korte afstanden afleggen, maar de verwachting is dat over een paar jaar zware voertuigen ook lange afstanden kunnen halen. 

Efficiëntie 

Bij transport draait alles om efficiëntie. Een term die hier bij komt kijken is fulfilment. Dit is in principe het hele proces van orderafhandeling. Dus van het moment dat goederen worden ontvangen in een warehouse tot het moment dat ze worden geleverd bij de consument. Deze vorm van levering is efficiënt, aangezien alle stappen worden uitgevoerd door één bedrijf. Deze fulfilment organisatie neemt het werk uit handen en verzorgt het hele transport proces. Zo hoeven dus niet meerdere organisaties mee te werken aan het proces. Op deze manier hoeven partijen dus ook niet op elkaar afgestemd te worden voor een effectieve transport. 

Verpakkingen 

Verder zijn verpakkingen in de transport niet duurzaam. Dit wil zeggen dat pakketjes veel te groot zijn, waardoor de loze ruimte in de verpakking moet worden opgevuld met plastic. Daarom zou het al veel schelen als bestellingen kleiner worden verpakt en er zo veel mogelijk recyclebaar materiaal wordt gebruikt. Een ander voordeel is dat als de pakketten kleiner zijn er dus ook meer in een bestelwagen passen. Zo hoeft er dus minder heen en weer gereden te worden. Als pakketten dan ook nog eens bestaan uit herbruikbaar materiaal, zal de hoeveelheid afval verminderd kunnen worden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten