Afbeelding
Foto:

Column Gerard Vermeeren: Records

21 nov, 09:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle - Een terugblik: De warmste dagen in juli ooit gemeten, schreeuwen de krantenkoppen. Twee opeenvolgende dagen wordt het hitterecord verbroken. Inderdaad vertoefde iedereen gisteren en eergisteren in de schaduw of airco. Er was één grote zucht te horen in het laag gelegen land bij de zee. Temperaturen waarvoor men gewoonlijk in het vliegtuig stapt, maken de omgekeerde richting. Hier moet je zijn voor een zonovergoten dag aan zee. Veel dieren en planten gaan de toeristen al voor. Uitheemse soorten zijn langzaam geïntegreerd in ons West-Europese land. Vanuit het warme zuiden rukken ze op en verdringen inheemse vegetatie. We hebben de coniferenziekte en buxusmot ternauwernood een halt toe kunnen roepen, nadat 80% verloren was gegaan. De dieren zijn in rap tempo gevolgd. Het bos krioelt van de Zuid-Europese insecten. De halsbandparkiet komt inmiddels meer voor dan de mus. De gans heeft terrein gewonnen op de eend die op zijn beurt in grote getale noordwaarts is vertrokken.

‘Dan doe je toch gewoon je ramen en deuren dicht, als je een spuitbus gebruikt. Dan komt het gas echt niet in de atmosfeer’. Deze woorden sprak één van de wereldleiders ter ontkenning van de klimaatverandering en verwerping van het klimaatakkoord. Zo’n 60 miljoen van zijn landgenoten geloofden hem op zijn woord.
Klimaatverandering heeft duidelijk ook invloed op de psyche van mensen. Het tast het denkvermogen aan.

Zolang populisme het wint van de wetenschap zijn we roepende in de woestijn. Waarschijnlijk net zolang totdat die woestijn daadwerkelijk naar ons toe kruipt.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of uw lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05