Afbeelding
Foto: Loes Janssens

Samen tegen eenzaamheid in coronatijd

Algemeen 32 keer gelezen

Capelle - Tijdens de coronaperiode krijgen leerlingen van het Zadkine Startcollege moeilijk een stageplek. Welzijn Capelle bedacht een oplossing en verbindt school en de wijk. Leerlingen bieden vanaf 23 november in het Huis van de Wijk Oostgaarde verschillende buurtactiviteiten aan, geheel coronaproof. De leerlingen gaan ook op huisbezoek bij bewoners die daar behoefte aan hebben.

‘Het was de bedoeling het nieuwe Huis van de Wijk Oostgaarde aan de Linie 5, groots te openen met wethouders en mooie toespraken over de totstandkoming van het net verbouwde complex. Helaas, kon dat niet door gaan vanwege corona.’ vertelt buurtcoach Astrid Keerveld. ‘We zijn gewoon aan de slag gegaan. Vanaf 23 november organiseert het Zadkine samen met Huis van de Wijk Oostgaarde en Welzijn Capelle koffie- en theeochtenden met leuke activiteiten. Elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunnen bewoners van 9.00 tot 12.00 uur deelnemen aan deze koffie- en theeochtenden. De activiteiten worden bedacht door de leerlingen van het Zadkine Startcollege. Op deze dagen zullen er leerlingen aanwezig zijn van de ICT opleiding om vragen over sociale media, tablet of mobiel te beantwoorden. 

Eenzaamheid door corona

Astrid Keerveld: ‘Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet iedereen zich aan de RIVM-regels houden, waaronder de 1,5 meter afstand en een beperkt aantal bezoekers thuis. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Nederlanders zich eenzamer voelen dan voor de coronacrisis. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Bert, Harry Eddy, Bob en Ineke van de bewonerscommissie IJsselzicht maar ook sleutelfiguur Jacqueline van 55+ complex De Vallei zien dat bewoners meer aan het vereenzamen zijn.’

Daarom gaan leerlingen van het Zadkine College op huisbezoek bij wijkbewoners die daar behoefte aan hebben. Een babbeltje maken, samen wandelen, een spelletje doen, voorgelezen worden of vragen stellen over sociale media/mobieltje, het is allemaal mogelijk. Het project start in twee 55+ complexen, IJsselzicht en De Vallei.

Aanmelden koffie- en theeochtenden

Aanmelden voor de koffie- en theeochtenden kan bij het VrijwilligersInformatiePunt, iedere werkdag van 9.00 tot 16.00 uur, 010 – 264 02 20. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws gisteren
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55