Kamperen razend populair, maar er dreigt schaarste aan caravans en campers

Algemeen 53 keer gelezen

Regio - Afgelopen zomer, nadat de campings weer open gingen, werd kamperen in korte tijd één van de populairste vakantievormen voor Nederlanders. “We zijn natuurlijk altijd al een volk geweest dat zomers massaal met de caravan richting het zuiden trok”, lacht Arnold Kriens, commercieel directeur van kampeergigant Campolife in Heinenoord. Dit jaar bleven de meeste kampeerders in eigen land. Door alle internationale Covid beperkingen ontstond er een ware run op caravans, campers, occasions én de laatste beschikbare campingplekken.

Covid dreigt nu echter met terugwerkende kracht sommige kampeerders in de wielen te rijden. Het blijft komend seizoen weliswaar de veiligste manier van vakantie vieren, alleen zijn er bijna geen caravans of campers meer verkrijgbaar. “We zien inderdaad snel schaarste in de markt ontstaan” bevestigt Kriens. “Occasions waren afgelopen zomer al nauwelijks nog beschikbaar, datzelfde geldt nu ook voor nieuwe caravans. Vrijwel onze gehele bestelde voorraad is al verkocht en nieuwe toeleveringen zijn nog onzeker of kennen veel langere levertijden. Alle grote caravanfabrikanten hebben door de eerste Covid-periode namelijk een flinke productieachterstand opgelopen. De huidige tweede golf helpt natuurlijk niet om die achterstand snel in te lopen”.

“Het speelt bij vrijwel alle merkfabrikanten en -dealers”, zegt Kriens. “Campolife is bijvoorbeeld dealer van de bekende merken Dethleffs, Knaus en Fendt. Ik weet dat er nu in Duitsland zelfs extra productiehallen bijgebouwd worden om de caravanproductie weer op de aantallen van vóór Covid te krijgen, en nog hoger in de komende jaren. Maar ook dat kost tijd”. We verwachten dat deze achterstand op zijn vroegst het derde kwartaal 2021 ingelopen zal zijn. Het is absurd, maar we hebben wegens schaarste de eerste bestellingen voor modeljaar 2022 al genoteerd. Deze klanten kunnen we verzekeren dat zij vanaf het najaar 2021 hun bestelde caravan geleverd krijgen.

We merken dat vele kampeerders beseffen dat Covid 19 langere levertijden tot gevolg heeft. Hierdoor besluiten ze aankopen naar voren te halen en dat is goed want de voorraden zijn echt bijna op en levertijden blijven voorlopig erg lang. Kriens verwacht dat er mede door veranderde vakantiebestemmingen ook een toenemende vraag naar voortenten ontstaat. “In warmere landen worden dit vaak als extra luxe gezien, in ons Nederlandse klimaat is een goede voortent of luifel een must! Campolife is daarom nu reeds gestart met de jaarlijkse voortentenshow, om eventuele schaarste in de markt voor te zijn. Daarnaast verkopen we nu veel meer technische accessoires: fietsendragers, airco’s movers, schotelantennes, zonnepanelen en de montage daarvan. Velen besteden hun vakantiebudget nu aan extra luxe en gemak in hun huidige caravan of camper. Want vrijwel al onze klanten zijn het er wel over eens dat ook in 2021 de vlieg-, bus en cruisevakanties nog te onveilig en onzeker zijn en blijven daarom bij de veilige keuze voor kamperen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15