Afbeelding
Foto:

Column Gerard Vermeeren: In geuren en kleuren

19 dec, 09:00 Algemeen 0 keer gelezen

Capelle - Ik verlang naar het lopen over herfstbladeren in een onbekende stad. Met als enig houvast de herfstkleuren en de bijbehorende geuren. De lange schaduwen op de straten. De straten die ik nooit eerder bewandeld heb en steeds leiden naar nieuwe impressies.

Het lopen over een tapijt van okergeel, bordeauxrood, knaloranje en roest- of kastanjebruine bladeren. Hier en daar een spatje groen in de overwegend geel-oranje-rode gloed. En hoe ze ook telkens anders gedrapeerd neerkomen op de grond wanneer spelende kinderen er een bladerregen van maken. Een favoriete plek in een vreemde stad is voor mij het park. Naast dat de herfst hier het meest tot zijn recht komt zijn er de wandelaars, de spelende kinderen en de bankjes die iets verraden van de stadscultuur en -architectuur.

Een ingedeukte dag

De lage stand van de zon veroorzaakt een beperkt zicht. Het tegenlicht doet mijn blikveld inkrimpen tot enkele luttele meters voor me. Het verblindende licht werpt een geheel ander licht op de waarneming.

De korte periode van het daglicht in dit jaargetijde, alsof het een ingedeukte dag is, zorgt ervoor dat ik intenser en enigszins gehaaster leef. De ingekorte dag geeft mij hooguit acht uur de tijd voor de ‘onbeschenen’ waarnemingen. De straatlantaarns laten de kleuren toch grotendeels vervagen, waardoor je bij het eerstvolgende daglicht opnieuw kunt beginnen. Herkenningspunten zijn te pril om te beklijven, waardoor ik soms niet eens doorheb dat ik meerdere malen dezelfde straat beloop. De kleuren van de bladeren veranderen namelijk ook in een mum van tijd. Heerlijk om te kunnen blijven verdwalen.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of uw lokale boekhandel. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen gisteren
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30