Afbeelding
Foto:

Column Gerard Vermeeren: In geuren en kleuren

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle - Ik verlang naar het lopen over herfstbladeren in een onbekende stad. Met als enig houvast de herfstkleuren en de bijbehorende geuren. De lange schaduwen op de straten. De straten die ik nooit eerder bewandeld heb en steeds leiden naar nieuwe impressies.

Het lopen over een tapijt van okergeel, bordeauxrood, knaloranje en roest- of kastanjebruine bladeren. Hier en daar een spatje groen in de overwegend geel-oranje-rode gloed. En hoe ze ook telkens anders gedrapeerd neerkomen op de grond wanneer spelende kinderen er een bladerregen van maken. Een favoriete plek in een vreemde stad is voor mij het park. Naast dat de herfst hier het meest tot zijn recht komt zijn er de wandelaars, de spelende kinderen en de bankjes die iets verraden van de stadscultuur en -architectuur.

Een ingedeukte dag

De lage stand van de zon veroorzaakt een beperkt zicht. Het tegenlicht doet mijn blikveld inkrimpen tot enkele luttele meters voor me. Het verblindende licht werpt een geheel ander licht op de waarneming.

De korte periode van het daglicht in dit jaargetijde, alsof het een ingedeukte dag is, zorgt ervoor dat ik intenser en enigszins gehaaster leef. De ingekorte dag geeft mij hooguit acht uur de tijd voor de ‘onbeschenen’ waarnemingen. De straatlantaarns laten de kleuren toch grotendeels vervagen, waardoor je bij het eerstvolgende daglicht opnieuw kunt beginnen. Herkenningspunten zijn te pril om te beklijven, waardoor ik soms niet eens doorheb dat ik meerdere malen dezelfde straat beloop. De kleuren van de bladeren veranderen namelijk ook in een mum van tijd. Heerlijk om te kunnen blijven verdwalen.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of uw lokale boekhandel. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 23 uur geleden
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater gisteren
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24