<p>Prachtig herfstblad, wat een mooie kleuren!&nbsp;</p>

Prachtig herfstblad, wat een mooie kleuren! 

(Foto: )

Natuur in Capelle: Alle blaadjes zijn van de bomen

  •   keer gelezen

Capelle - De herfst is in volle gang en de winter komt er alweer aan. Nu het echt koud aan het worden is en zelfs de eerste nachtvorst zich heeft aangediend, bereiden alle planten zich voor op de winter. Overal beginnen bomen en struiken nu echt kaal te worden. Het Schollebos en ook tuinen en straten liggen het vol met mooi gekleurde afgevallen bladeren, groenig tot heldergeel of rood tot diepbruin.


Door Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o.

Dat blad is van groot belang voor de bodem. Daar waar het op niet afgedekte bodem valt zal het worden versnipperd door kleine bodemdiertjes. Door wormen wordt het de grond in getrokken of door schimmels verteerd, met mooie paddenstoelen als resultaat. Uiteindelijk levert dat humus op voor de grond en komen de voedingstoffen vrij voor nieuwe groei van bomen, struiken en (bos)planten in het komende voorjaar. Humusrijke grond kan meer water vasthouden en dat is gunstig is zowel droge als natte periodes. En de bladlaag beschermt tegen vorst.

Ongetwijfeld ligt er ook in stadstuinen nu veel blad, afkomstig van bomen in de straat en op binnenterreinen. Gooi dit blad niet weg, maar strooi het tussen de planten in de borders of in de sierplantsoenen tussen de struiken ter verrijking van de grond.

Veeg wel het blad van de grasvelden, want dat verstikt het gras en neemt het licht weg dat ze ook in de winter nodig hebben voor goede groei in het vroege voorjaar. Ook het blad in vijvers moet eruit worden gevist om te veel verrijking van het water met voedingsstoffen en daarmee algengroei te voorkomen. En paden houd je natuurlijk ook het liefst bladvrij. Ook al dít blad kan natuurlijk de bloemborders of sierplantsoenen in.

Laat de afgestorven stelen van planten in de bloemborders nog even staan. Het biedt beschutting aan insecten en andere kleine diertjes. Het levert misschien wel een slordig beeld op, maar is goed voor het leven in de tuin. En zijn zaaddozen en bruine siergraspollen niet heel decoratief in de wintertuin? In het voorjaar kan dit worden klein geknipt en als strooisel op de bodem van de sierborders worden verspreid.

Geniet van de nog aanwezig herfstkleuren in bos, park en tuin, want de winter is nabij. 

Meer weten? Volg ons op www.natuurvriendencapelle.nl of op www.facebook.com/natuurvriendencapelle of op twitter.com/Stichting SNC.

www.natuurvriendencapelle.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten