Foto:
Aangeboden door dynamiet

BKR-registratie: wat is dat en kom je daar ooit weer vanaf?

  •   keer gelezen

Steeds meer landgenoten hebben zogenaamde BKR-registraties achter hun naam staan. Wat houdt deze registratie in? Waarom is iemand aangemeld voor BKR en hoe kom je er vanaf?


BKR-registratie

De stichting BKR beheert een overzicht van alle leningen die landgenoten lenen. Zo wordt ook jouw kredietgeschiedenis bijgehouden. Eventuele toekomstige kredietverleners kunnen zo nagaan of je jouw leningen correct terugbetaalde. Daarmee kunnen ze inschatten of het verantwoord is om je een nieuwe lening toe te kennen. Daarmee willen ze niet alleen zichzelf, maar ook de kredietaanvrager beschermen. 

Wanneer sta je op de BKR lijst?

De belangrijkste redenen om op een BKR lijst te staan zijn:

- Je hebt een negatief saldo op je betaalrekening

- Je beschikt over een creditcard

- Je hebt een doorlopend krediet of persoonlijke lening

- Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling

- Je hebt een abonnement voor je smartphone of GSM van meer dan 250 euro.

- Je maakt gebruik van private lease

Onder andere deze situaties leveren je een positieve registratie op. Bij elke betalingsachterstand kan deze omgezet worden in een negatieve registratie. Heb je een hypotheek? Die wordt pas negatief geregistreerd bij drie achterstallige betalingen. 

Gevolgen van een negatieve BKR-registratie 

Een negatieve BKR-registratie zorgt voor problemen wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten. Wil je een hypotheek afsluiten, dan controleert de hypotheekverstrekker het bedrag dat je maandelijks zou moeten aflossen en of dit haalbaar is. Er wordt rekening gehouden met andere openstaande leningen bij het toekennen van een hypotheek. Je krijgt de hypotheek met een BKR registratie waarschijnlijk wel, maar het bedrag dat je kunt lenen wordt lager. Dat is anders wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt. Deze maakt het veel moeilijker en vaak onmogelijk om nieuwe leningen te krijgen. Een hypotheeklening krijg je in dit geval zeker niet meer. 

Zo weet je wanneer je BKR geregistreerd

Of je geregistreerd bent kun je opvragen via de website van het BKR. Een BKR check kost je vijf euro. Een A- code staat voor een betalingsachterstand. Dat wil zeggen dat je nog bezig bent met afbetalen.  De H- code staat voor herstel en betekent dat je alle openstaande leningen inmiddels hebt terugbetaald. Na vijf jaar verdwijnt die H- code en kun je opnieuw een lening aangaan. 

Zo kom je van je BKR-registratie af

Van een negatieve BKR- registratie kom je niet zo makkelijk af. Denk je dat de negatieve registratie onterecht is? Dan kun je proberen die toch te laten verwijderen. Je zult dan eerst wel je kredietverlener moeten raadplegen. Levert dat overleg niets op, dan kun je terecht bij de Geschillencommissie of bij een externe partij als Dynamiet Nederland. Zijn gaan vervolgens inventarisen of het verstandig is om bezwaar in te dienen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten