‘We willen een veilige plek creëren’

  •   keer gelezen

Capelle - In de KinderLabs in de wijken Schollevaar en Middelwatering zijn WIJSbussen geplaatst waarin kinderen hun problemen, groot of klein, kwijt kunnen. Hoe worden de kinderen vervolgens geholpen?


Door Margriet van Dam

De WIJSbussen zijn brievenbussen waarin kinderen briefjes kunnen gooien. De letters WIJS staan voor ‘Wees sterk, Ik ben er voor je, Je bent niet alleen, Samen lossen we dit op’. Kinderen die voor activiteiten naar het KinderLab komen, zien de bus staan.

“We merken nu al dat kinderen er gebruik van maken”, vertelt projectleider Isabelle van den Bergh. “Maar dat kan om hele kleine zorgen gaan. Een kind maakt zich bijvoorbeeld zorgen om een vriendinnetje, dat niet zo blij is. Uiteindelijk hoeft er niet veel aan de hand te zijn, maar het is fijn om er met iemand over te kletsen. Het is voor kinderen niet in te schatten of er sprake is van kindermishandeling, dat is voor volwassenen al moeilijk. We nodigen kinderen uit om hun zorgen te delen en dan gaan we een gesprekje aan. Gebeurt dit vaker? Weet iemand ervan? Word je al geholpen? Het kan ook zijn dat een kind iets van jaren geleden wil delen. Misschien is er dan geen hulp nodig, maar vindt het kind het wel fijn om even aandacht te krijgen. Wij willen met het KinderLab een veilige plek zijn.

We zijn zelf geen hulpverlener, maar doordat we van Welzijn Capelle zijn, hebben we hele korte lijntjes. Mochten er signalen zijn, dan kunnen we er snel iets aan doen. Drie procent van de kinderen komt met een vorm van kindermishandeling in aanraking. Dat zijn kinderen die hier ook komen. Je hoopt ergens dat zo’n probleem niet in de bus komt, maar aan de andere kant wel zodat we er wat aan kunnen doen. Medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin hebben een vast moment dat zij in het Lab aanwezig zijn. Wij zijn nu met de brievenbus een stapje voor door het nog makkelijker te maken voor kinderen om het aan te geven als ze ergens mee zitten. Het is bovendien handig dat de bus bij ons staat, zodat kinderen niet eerst in gesprek hoeven met de ouders. Natuurlijk zijn we verplicht om de ouders te informeren.”

Soms komen kinderen met een ‘klein probleem’ dat toch groter blijkt te zijn. “Als je al jaren in een situatie van verwaarlozing zit, is het voor het kind moeilijk in te schatten dat dat niet normaal is”, legt Van den Bergh uit. “De meest voorkomende vorm van kindermishandeling is emotionele verwaarlozing, dus te weinig aandacht en liefde.” De kinderen zijn heel enthousiast over de WIJSbus al klinkt dat volgens Van den Bergh raar voor zo’n zwaar thema. Ook geeft ze aan dat het KinderLab er net zo goed voor de ouders is en dat zij ook gehoord worden. Wijkwerker Stefan Kort bedacht deze actie en werkt het verder uit met de gemeente Capelle aan den IJssel en benadert andere gemeentes. De WIJSbus komt waarschijnlijk ook op basisscholen te staan. “Wie weet komen de bussen in heel Nederland”, zegt Van den Bergh. “Een goed idee is altijd mooi als het kinderen helpt.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten