<p>Henk-Jan Schippers; verkocht aan KCC. (Foto: Wijntjes Fotografie)</p>

Henk-Jan Schippers; verkocht aan KCC. (Foto: Wijntjes Fotografie)

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Henk-Jan Schippers: ‘Eindelijk weer strijd om punten’

  •   keer gelezen

Capelle - Eén zin in de persconferentie van premier Mark Rutte van 8 december jongstleden deed heel wat topsporters opveren: Binnenkort mogen hun competities hervat worden. In Capels perspectief houdt dat in dat de topteams van korfbalclub KCC/CK Kozijnen en volleybalvereniging VCN vanaf half januari weer om de punten kunnen gaan spelen. Extra werk aan de winkel, ook voor Henk-Jan Schippers, hoofd van de Technische Commissie van KCC.


Door Jan Timmer

“Ons eerste en tweede team mochten per 7 december weer volop gaan trainen zónder de 1,5 meter eis én het ‘groepjes-van-vier principe’”, vertelt Schippers. “Dat is een grote, positieve verandering. De voorbije maanden werd er al heel gedreven getraind door de selectie, maar golden nog wel de strenge restricties. Ik heb veel bewondering hoe de spelers en speelsters én de technische staf met die situatie zijn omgegaan. Vier keer per week gaven ze alles wat in bun vermogen lag om fit te blijven en zich verder te ontwikkelen. Ik vind dat knap, vooral ook omdat er in die maanden weinig tot geen uitzicht was op hervatting van de competitie. Voor veel sporters werkt het ontbreken van een concreet perspectief zeer demotiverend, maar in onze groep was daar niets van te merken. Ik vind dat een groot compliment waard.”

Op 16 januari mogen de KCC-ers weer aan de bak in de Korfbal League, oftewel het hoogste korfbalplatform van Nederland (en de wereld). Welke tegenstander moet worden bestreden is nog niet bekend. “Daar komt binnenkort duidelijkheid over”, verwacht Schippers. “Wat al wél helder is is dat we Korfbal League dit seizoen in de zaalversie zal bestaan uit twee poules van elk zes clubs die in zowel uit als thuis tegen elkaar gaan spelen. Daarbij wordt toegewerkt naar een finale en mogelijk play offs, al zouden die wellicht gecanceld kunnen worden als de promotie-degradatieregeling wordt geannuleerd. Er moeten door de bond nog wat puzzelstukjes gelegd worden. We zullen zien wat het gaat worden. KCC is er straks in ieder geval klaar voor om aan de competitie te beginnen. We voelen ons gezegend dat dát in ieder geval weer mag.”

Uiteraard zijn er strenge eisen verbonden aan de heropstart van de Korfbal League. Zo worden de spelers en speelsters om de twee trainingen getest op corona, mag er buiten de wedstrijd geen contact zijn met tegenstanders en is publiek niet toegelaten tot de wedstrijden en trainingen. Een en ander betekent niet dat de korfbalfans hun favorieten niet in actie kunnen zien. Alle clubs binnen de Korfbal League zijn in actie te zien via livestream. “Als KCC-supporter hoef je dus geen minuut te missen van je club of een ander team uit de afdeling”, weet Henk-Jan Schippers.

KCC’s inzet dit seizoen is handhaving op het hoogste niveau. Een lastige maar zeker geen onmogelijke opgave voor de formatie van trainer/coach Frits Wip. “We verwachten dat Dalto en DOS onze grootste rivalen zullen zijn”, zegt Henk-Jan Schippers. “Als KCC er in slaagt om die clubs onder zich te houden, zitten we gebeiteld. Voor de veldcompetitie geldt een soortgelijk scenario, maar goed: dan praat je op eind april en dat is zeker in deze rare tijden nog een heel eind weg. Eerst ‘de zaal’ in. Dat is al iets om dankbaar voor te zijn.”

In de tussentijd blijft Henk-Jan Schippers zich inzetten voor de club waar hij ooit op zijn zevende lid van werd: LCC. “Nee, zelf korfballen doe ik niet meer”, zegt de 31-jarige arts. “ik ben daar vorig jaar mee gestopt omdat zelf spelen in combinatie met mijn werk én mijn TC-activiteiten teveel van het goede was. Als TC-er houd ik me bezig met het managen van allerlei zaken met betrekking tot de KCC-selectie. Daarbij kun je denken aan het aanstellen van trainers, het op peil houden van de selectie en het aantrekken van eventuele nieuwe spelers, contracten met de sponsors, contacten met de jeugdcommissie en de tweede seniorenselectie bestaande uit het derde en vierde team. Ik ben nu ik gestopt ben als korfballer officieel ‘rustend lid’, maar dan wél een in de categorie ‘zonder rust’, ha ha! Er is namelijk altijd veel te regelen in een topkorfbalsetting. Ik doe het met plezier en laat me extra motiveren door de prima mensen om me heen en onze selectie die overloopt van enthousiasme en wilskracht. Nogmaals, ik vind het buitengewoon knap om zo gefocust te blijven in een fase waarin niemand iets over de toekomst kon zeggen. En dat voor een type sporter dat toch vooral op het ‘scoren van puntjes’ is gericht. Deze groep is straks klaar om te vlammen. Zeker weten!”

Dit interview heeft plaatsgevonden voor de lockdown en het kan dus zijn dat informatie niet meer klopt. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten