Afbeelding

Waterschap: Verbetering waterkwaliteit vraagt inzet en tijd

Algemeen 45 keer gelezen

Capelle - De inzet en maatregelen van het waterschap leiden op termijn tot verbetering van de waterkwaliteit. Dit blijkt uit de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “In vergelijking tot een aantal jaar geleden, zien we op meerdere vlakken verbetering van de waterkwaliteit. Onder andere bij de zwemwaterlocaties in onze regio. In 2020 de minste waarschuwingen in negen jaar.”, zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen. “Een ander voorbeeld is de afname van fosfaat in sloten en vaarten in stedelijk- en in glastuinbouwgebied. Een positieve ontwikkeling waaraan we blijven werken samen met glastuinbouwbedrijven.”

 

Dagelijks werkt het waterschap aan voldoende en schoon water in sloten, plassen en singels. Over de toestand en de ontwikkelingen van de waterkwaliteit maakt het waterschap ieder jaar een verslag. De waterkwaliteitsrapportage 2020 informeert onder andere over aangetroffen hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen, zwemwater en waterplanten. 

Waterplanten en waterkwaliteit

Waterplanten geven aanwijzingen over de waterkwaliteit en de toestand van het leven onder water (ecologische toestand). Uit de rapportage over 2020 komt naar voren, dat bijzondere plantensoorten vooral worden gevonden in het Schielandse deel van het beheergebied van het waterschap. Ook vermeldt het rapport een afname van het aantal plaatsen waar onderwaterplanten groeien. Vooral in de Krimpenerwaard is de afname duidelijk. Deze afname is een teken dat de ecologische toestand hier achteruitgaat. 

Minder waarschuwingen voor blauwalgen

In alle zeven zwemwaterlocaties in Schieland en de Krimpenerwaard is de zwemwaterkwaliteit goed of uitstekend. De kwaliteit van het zwemwater wordt tijdens het zwemwaterseizoen (mei tot en met september) onder meer beoordeeld op de hoeveelheid bacteriën uit uitwerpselen van mensen en dieren en de hoeveelheid blauwalgen. In 2020 telde het zwemwaterseizoen in totaal 66 dagen met een waarschuwing of negatief zwemadvies vanwege giftige blauwalgen; dit aantal is niet eerder zo laag geweest.

Meer informatie

De jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage is op hoofdlijnen een weergave van waterkwaliteitsaspecten. Meer informatie en meetgegevens zijn te raadplegen en te downloaden via de pagina ‘actuele metingen waterstanden en waterkwaliteit’ op de website van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 9 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 11 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20