Annette Stephen (49) en haar puberzoon Ricky.
Annette Stephen (49) en haar puberzoon Ricky.

Vanuit het hart: Ricky uit Capelle gebruikt wel drie flessen zonnebrandolie per maand

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - De huiskamer van Annette Stephen (49) en haar puberzoon Ricky is opvallend schemerig, met donkere kleuren. Ricky heeft albinisme: zijn huid en haar zijn wit, zijn ogen blauw, hij is slechtziend en heeft nystagmus (’wiebelogen’). Ook zijn zijn ogen extreem gevoelig voor licht.

Twee jaar geleden woonde Annette met Ricky en zijn vader op het tropische eiland Sint Maarten. Op Sint Maarten reageerde Ricky’s huid heel sterk op de zon. Annette: “Zijn specialist vond het beter voor zijn gezondheid om in Nederland te wonen.” Het gezin kwam in Capelle terecht. Ook in Nederland moet Ricky zich elke dag insmeren met factor 85. Anders verbrandt hij en heeft later grote kans op huidkanker. Factor 85 is prijzig: één fles kost ongeveer 16 euro. Per maand gaan er drie doorheen.

De behandeling die Ricky hier krijgt voor zijn huid en ogen is duur. Annette: “Het eerste halfjaar hielp onze ziektekostenverzekeraar ons met leefgeld. Daarna stopte het.” Ook Ricky’s vader sprak geen Nederlands en kon alleen werk vinden als afwasser in een restaurant. Hij maakte dagen van 21 uur, maar verdiende niet genoeg. Ze kregen schulden.
Het gezin leefde in een kale flat, zonder koelkast of fornuis. Ricky en zijn moeder sliepen een bankje, vader op de vloer. Toen hij terugging naar Sint Maarten voor werk werd het leven nog moeilijker. Annette: “Teruggaan was voor mij geen optie vanwege Ricky’s gezondheid. Ook al had hij heimwee naar zijn vrienden.”

Annette wist niet hoe ze een uitkering kon aanvragen. Haar zoon kon niet naar school als er geen geld was voor het ov. Of hij zat met honger in de lessen. Een buurtcoach van Welzijn Capelle verwees Annette naar buurtmoeder Ideska Kroon. Met haar regelde ze een uitkering, voedselpakket en tweedehands meubeltjes. Ze begon direct haar schulden af te betalen. Ideska: “Annette durfde eerst niet naar buiten vanwege haar slechte Nederlands. Nu is ze een vrouw met steeds meer lef, die zich goed redt.” Annettes doel: “Zo snel mogelijk Nederlands leren en financieel zelfstandig worden. Het gaat goed hier met Ricky. En heimwee heeft hij niet meer!”

Lees het hele verhaal op www.welzijncapelle.nu/vanuit-het-hart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 17 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 17 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35