<p>Relaxende ekster. (Foto: Marcus Breet)&nbsp;</p>

Relaxende ekster. (Foto: Marcus Breet) 

(Foto: )

Stadsvogeladviseur Marcus vertelt: Ekster, intelligente en speelse vogel

  •   keer gelezen

Capelle - Je kent ze wel, die zwart-witte kraaiachtige vogels met een lange staart. En hun harde geluid komt je vast ook bekend voor, klinkt een beetje als een mitrailleur: ta-ta-ta-ta. Maar wat schuilt er eigenlijk achter deze vogel?


Door Marcus Breet

Hij is toch bijzonder, ziet er niet helemaal uit als de andere gangbare kraaiensoorten (kraai, roek, kauw, raaf). Net als de gaai, wijkt hij wat af. De ekster een bijzondere vogel. Als je goed kijkt is hij ook niet louter zwart-wit, maar heeft hij een blauwe glans met groene stukken in de staart. In de zonneschijn een prachtig kleurenpalet. Het mannetje en het vrouwtje zijn een beetje te onderscheiden van elkaar. Het mannetje heeft een langere staart en grotere (soms krommende) snavel. Meestal ook een wat plattere kop. Deze vogel is bijzonder intelligent. Ze onthouden zelfs mensengezichten. Ze vormen paren voor het leven en zorgen tot het uiterste voor hun jongen.

Verstoppen

Eksters zijn vindingrijk. Wist je dat ze het eten dat ze vinden (van broodkorst tot beukennootje) vaak ergens heel goed verstoppen, om het te bewaren voor later wanneer er minder voedsel te vinden is? Zo heb ik zelf gezien dat een ekster een rij pinda’s verstopte onder een moslaag, het mos netjes opzij legde, daarna de pinda’s in de grond stopte en vervolgens het mos weer keurig netjes op de plek legde. Was niet te zien naderhand dat daar wat verstopt lag! Op deze wijze groeien er ook ‘spontaan’ bomen op allerlei plekken, tot in plantenbakken aan toe. Eksters zijn goede verspreiders van bomen!

Jeudbende

Eksters zijn ook heel speels. Een eksterjong blijft ongeveer een jaar bij zijn of haar ouders en zal daarna optrekken met andere jonge eksters uit de buurt (een zgn. ‘jeugdbende’). Ze doen dan allerlei spelletjes: van ravotten en het geluidenspel tot een radspel. Ja, je leest het goed! Bij het geluidenspel zitten ze op rij en maken om de beurt een geluid, soms wel langer dan een uur. Daar hebben ze lol in. Of gaan om en om rondspringen in de openingen van een houten hek. Net mensenkinderen.

Stadsvogeladviseur, wat is dat?

Marcus Breet is Stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming Nederland in Capelle aan den IJssel. De Stadsvogeladviseur adviseert over het vogel- en natuurinclusief inrichten van de stedelijke omgeving. Meer informatie is te vinden via: www.vogelbescherming.nl (onder de kop Bescherming) .

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten