Ook vogels in Capelle vieren de lente

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle - Het is weer zover. Het broedseizoen is begonnen. Deze loopt grofweg van 15 maart t/m 15 juli (bij sommige soorten nog verder). De vogels zijn weer druk in de weer met het bouwen van nesten. Vogelnesten kan je overal aantreffen. In holle bomen, tussen takken, in vogelhuisjes, tussen struiken, onder dakpannen, in brievenbussen, schoorstenen, etc..

Door Marcus Breet, Stadsvogeladviseur

Altijd erg leuk om vogels zo in de weer te zien met takken, donsjes, mos, hondenhaar, om het nest zo comfortabel mogelijk te maken voor de kleintjes. Het verschilt erg per vogelsoort hoe het nest gebouwd wordt. Duiven maken hele slappe nesten met wat losse takken, eksters bouwen een nest met zelfs een overkoepeling erop. Steenuilen gaan in een holte van een knotwilg nestelen.

Heel interessant is toch eigenlijk hoe een veel voorkomende tuinvogel het doet: de koolmees. Als je goed kijkt naar de nestjes die ze maken in een broedhokje, dan zie je dat het een waar kunstwerk is. Het bestaat uit meerdere lagen. Eerst takjes, dan vrij veel mos en daarbovenop verzameld donsjes en veelal haren van honden en katten. Daarna draaien ze er een mooi kuiltje in zodat daar de eitjes ingelegd kunnen worden. Koolmezen zijn heel kritisch en inspecteren een nestmogelijkheid eerst grondig, evenals de omgeving. Daarna markeren ze het vlieggat met gleufjes d.m.v. hun snavel. Dan weten andere mezen dat deze locatie al bezet is.

Wanneer de jongen op het punt staan uit te vliegen gedragen ze zich heel nieuwsgierig en eigenwijs. De ouders moeten hun echt in toom houden en dat gaat meestal heel gecoördineerd. Eerst kijken de ouders of alles veilig is en als het eerste jong wil uitvliegen en het is nog niet oké, wordt deze streng vermaand met een roep nog binnen te blijven. Soms fysiek teruggeduwd. Als alles veilig is mogen ze eruit fladderen. Erg leuk gezicht natuurlijk.

Om ook zoiets mee te maken adviseer ik voor veel groen in de tuin te zorgen. Nestkastjes ophangen voor vogel naar wens. In struiken kunnen merels en heggemussen broeden.

Marcus Breet is Stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming Nederland in Capelle aan den IJssel. De Stadsvogeladviseur adviseert over het vogel- en natuurinclusief inrichten van de stedelijke omgeving. Meer informatie is te vinden te vinden via: www.vogelbescherming.nl (onder de kop Bescherming).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15