Historische rubriek: Scheepvaart belangrijk in Capelle

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle - De lage oevers van de IJssel in Capelle zijn geschikt voor de scheepvaart. Schepen kunnen er eenvoudig lossen en laden en nieuw te bouwen schepen kunnen makkelijk te water worden gelaten. In de Capelse geschiedenis is de scheepvaart altijd belangrijk geweest. Dat is klein begonnen. In het boek ‘Verdwenen scheepshellingen’ wordt verteld over al die schepen en werven die er waren.

Door Wim van den Bremen

Het achterland bestaat uit veengronden. Die waren langs de IJsseloever ontwaterd maar ongeschikt voor zwaarder vervoer. Er was alleen de ’s Gravenweg. De rivierdijk was heel lang slechts een graskade. Daarom vond het vervoer van personen en van goederen meestal per schip plaats. Er was veel vervoer nodig. Er waren boeren die hun producten naar de stad moesten brengen. Ze gebruikten een schouw om hun koeien te verweiden. Er waren vissers die vissersschepen gebruikten, zoals zalmschuiten. Voor de steenfabrieken moesten schepen de klei uit de rivier naar de fabriek brengen.

Hetzelfde was nodig voor het riet dat werd gebruikt. Er werd verderop in het veen turf gegraven dat per schip, die turfeikers werden genoemd, naar de steenfabrieken werd gebracht. Later werden er vrachtschepen gebouwd die aardappels en bieten van de eilanden over de rivieren naar de fabrieken en naar de stad brachten. Ook de schepen die de verbindingen tussen die eilanden moesten verzorgen, werden soms in Capelle gebouwd. Het wemelde in de regio van veerdiensten waarvoor kleinere en grotere veerboten werden gebouwd. En in de kustwateren van de Noordzee waren vissers actief.

Voor velen is de herinnering aan de werven van de 20e eeuw belangrijk. Die bouwden heel zichtbaar grote schepen voor de vaart op Indië en andere werelddelen. De opening van de Nieuwe Waterweg was oorzaak van een toenemende drukte op de rivieren. De scheepswerven bouwden daarvoor sleepboten. De bouw van zeeschepen was een economisch wisselvallige bedrijfstak. Daarom bouwden de ‘grote’ werven als het slecht ging, ook vaak binnenschepen zoals zandaken.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 22 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 23 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35