IJsselgemeenten gebruikt juiste beslagvrije voet

Algemeen 52 keer gelezen

Capelle -  IJsselgemeenten heeft de beslagvrije voet voor mensen met schulden in de bijstand goed berekend. IJsselgemeenten verzorgt bijstandsuitkeringen voor mensen uit Capelle, Krimpen en Zuidplas.

In de media kwam deze week het nieuws dat 200 gemeenten een fout hebben gemaakt met de beslagvrije voet. Daardoor moesten mensen meer aflossen op schulden dan wettelijk mag. Als iemand schulden heeft, kan een deurwaarder beslag leggen op het inkomen. Krijgt die persoon een uitkering uit de bijstand? Dan legt de deurwaarder beslag op de uitkering. Zo komt de deurwaarder terecht bij IJsselgemeenten, want die betaalt de uitkeringen voor Capelle, Krimpen en Zuidplas. IJsselgemeenten berekent dan de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat mensen over moeten houden om van te leven. Dat is 95 procent van de uitkering. 5 procent van de uitkering mag voor afbetalen van schulden worden gebruikt. 

Vakantiegeld niet meegeteld

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontdekte dat in 200 gemeenten de beslagvrije voet niet goed is berekend. Het vakantiegeld was in deze gemeenten niet meegeteld bij het inkomen. Daardoor moesten mensen in die gemeenten te veel geld besteden aan het aflossen van hun schulden. 

Bij ons wel goed

Wethouder Werk en Inkomen van Zuidplas, Jan Willem Schuurman: “Wij zijn tevreden dat in Capelle, Krimpen en Zuidplas wel alles goed is gegaan. Ons doel is dat iedereen mee kan doen in onze gemeenten. Genoeg geld overhouden om van te leven, ook bij schulden, is daarbij heel belangrijk. We willen niet dat schulden verder oplopen.” 

Meer informatie

Meer informatie over de beslagvrije voet staat op: www.uwbeslagvrijevoet.nl. Vragen over de uitkering? Neem dan contact op met IJsselgemeenten via de informatielijn: 010 – 2848457 of socialezaken@ijsselgemeenten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 9 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15