In een dijkhuis, daar waar nu de gemeentewerf is, werd in 1922 Rinus Terlouw geboren.
In een dijkhuis, daar waar nu de gemeentewerf is, werd in 1922 Rinus Terlouw geboren. (Foto: Beeldbank HVC)

Historische rubriek: Rinus Terlouw, spil uit Capelle

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Het Nederlands voetbalelftal speelt op dit moment kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap. Het herinnert ons aan een beroemde voetballer uit Capelle. In een dijkhuis, daar waar nu de gemeentewerf is, werd in 1922 Rinus Terlouw geboren.

Door Wim van den Bremen

Hij groeide daar op in een kerkelijk gezin. Op een veldje, dat de Put heette, speelden de jongens uit de buurt voetbal. Toen hij 12 jaar oud was werd hij lid van de Zwervers. Op zijn 17e debuteerde hij daar in het eerste elftal. Hij had toen al de naam een harde te zijn. Zwervers speelde op zondag en dat was een probleem, maar daarvoor werd een oplossing gevonden.

De spelkwaliteiten van de Capellenaar raakten snel bekend. Daardoor was er vanuit andere clubs veel belangstelling om Rinus in hun elftallen op te nemen. In 1946 was dat zover. Rinus koos ervoor om voortaan bij het Krimpense DCV te spelen. Het speelde in de derde klasse van de KNVB. Dat was toen nog echt de 3e klasse. De divisies waren er nog niet. De overgang veroorzaakte in Capelle veel teleurstelling. In 1947 promoveerde DCV met Rinus naar de tweede klasse van de KNVB.

Rinus de Rots

In april 1948 kwam Rinus voor het eerst uit voor het Nederlands elftal. Als speler van DCV gebeurde dat 9 keer. In 1949 kreeg hij een contract bij Sparta, dat toen een grote club was. Hij was daar stopperspil. Rinus speelde heel hard en was niet te passeren. Hij werd daarom bewonderd en kreeg de bijnaam Rinus de Rots. Ook hier speelde hij nog eens 25 keer voor het nationale elftal.

Op de foto ziet u Rinus in 1957 voorafgaand aan een wedstrijd tegen DOS. De beroemde filmster Jayne Mansfield verrichtte daarbij de aftrap. Aan het einde van het seizoen in 1958 stopte hij. Hij kreeg een afscheidswedstrijd aangeboden tegen het Engelse Blackburn Rovers. Hij trainde nog zeven jaren zijn oude club DCV. Toen hij daar stopte keerde Rinus zich helemaal af van het voetbal. En keerde terug naar de kerk. Hij woonde zijn hele leven in Capelle aan den IJssel en overleed in 1992.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 22 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport gisteren
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30