Afbeelding

Exposities van de Red Floor in Alexandrium Shopping Center

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam – De Red Floor organiseert vanaf begin april tot eind september 2021 een zestal tentoonstellingen in Alexandrium Shopping Center met tientallen verschillende werken van Willem de Kooning studenten. 

De Red Floor organiseert vanaf begin april tot eind september 2021 een zestal tentoonstellingen in Alexandrium Shopping Center met tientallen verschillende werken van Willem de Kooning studenten. Om studenten van de Willem de Kooning academie te helpen met het bereiken van mensen met hun werken organiseert de Red Floor met ondersteuning van Alexandrium Shopping Center en de Fleur Groenendijk Foundation deze zestal exposities in verschillende winkelruimtes in het overdekte Rotterdamse winkelcentrum. De Red Floor is een initiatief dat ernaar streeft om talentvolle, opkomende creatievelingen, podia te bieden waar zij hun werk kunnen publiceren aan nieuwe publieken. 

De Red Floor Galerie heeft de afgelopen jaren meerdere exposities georganiseerd binnen de muren van de Willem de Kooning Academie. Maar helaas kan deze expositieruimte omwille van de corona maatregelen momenteel niet gebruikt worden. Door deze nieuwe expositie in Alexandrium Shopping Center kunnen de studenten van de Willem de Kooning academie toch een podium krijgen. Hier kunnen zij hun ideeën, visies en hun expressies uiten aan een geheel andere doelgroep, dan de kunstenaars, ontwerpers of museumbezoeker die ze gewend zijn. Met dit podium kunnen zij hun werk ook direct laten zien aan een groter publiek in Rotterdam. Tijdens de zes verschillende exposities, heeft iedere expositie per maand ook een eigen thema en worden de exposities gehouden op verschillende locaties in het winkelcentrum. Deze locaties zijn verspreid over het winkelcentrum, en kunnen iedere maand veranderen. Expositie 1Van 2 tot en met 25 April 2021 organiseert de Red Floor een publieke tentoonstelling “Vormen” in Alexandrium Shopping Center met werken van studenten van de Willem de Kooning academie. Met de tentoonstelling “Vormen” willen ze een variëteit aan werk laten zien die als gemene deler geometrische basisvormen hebben. Denk aan vierkanten, cirkels en driehoeken. Deze vormen, vormen de basis in vrijwel alles wat we waarnemen. Een huis is een vierkant met een driehoek er bovenop. Een boom is een langwerpige rechthoek met cirkels, en een pizza is een cirkel gemaakt van driehoeken. Over de jaren heen, ontwikkelen kunstenaars enontwerpers zich als ware experts in het herkennen, creëren en modificeren van deze basis vormen. Een pizza-slice is niet langer meer een driehoek met een gekromde rug. Het wordt een collectie van lijnen die breken met deze basisvorm door het veranderen van perspectief, hoe toevoegen van uitdijende rondingen om gesmolten kaas te visualiseren of door lagen toe te voegen om de toppings te creëren. 

De deelnemers aan deze tentoonstelling hebben het thema van primaire vormen allemaal op hun eigen wijze geïnterpreteerd en hebben deze via hun eigen creativiteit en specialistische kennis op hun eigen wijze in een door hen zelf bepaald medium vormgegeven.

Deze tentoonstelling is verdeeld over 2 etalages, 1 locatie nabij entree Alexanderplein en 1 locatie nabij winkel C&A. 

Achtergrond ‘Red Floor Foundation’

De “Red Floor Foundation” vindt haar oorsprong in 2018. Toen op initiatief van Max Terpstra een groep studenten aan elkaar werd gekoppeld om exposities te initialiseren in een ruimte op de Willem de Kooning Academie. Deze ruimte had ooit als bestemmingsplan om zichzelf te etaleren als expositieruimte. Maar dit was tot die tijd nooit echt van de grond gekomen. Met steun van de coördinator van het publication station (Wilco Lamberts), hebben de studenten ruim 3 jaar lang exposities georganiseerd in deze ruimte. De rode vloer die kenmerkend is voor deze ruimte is niet alleen omarmd in de benaming van deze galerie. Maar het raster-achtige patroon is ook doorgevoerd in de huisstijl. Omdat deze ruimte niet langer gebruikt mag worden van de Hogeschool, omwille van de corona maatregelen, zijn de studenten in 2020 op zoek gegaan, naar een alternatieve methode om het werk van studenten een podium te geven. In dit proces zijn ze ook volledig opnieuw naar zichzelf als organisatie gaan kijken. Als studenten aan de kunstacademie merken ze dat er vrij weinig aansluiting is met de bestaande cultuursector. De drempel voor het bezoeken of contact leggen met een galerie is erg hoog. 

Organisaties die visuele makers ondersteunen zijn niet algemeen bekend bij het merendeel van de studenten, en van de organisaties die al bekend zijn, volgt het merendeel vaak dezelfde maatschappelijke thema’s (vanuit eenzelfde perspectief). Wat de Red Floor Foundation wil bereiken is om iedereen, los van de culturele of institutionele agenda, eenzelfde podium aan te bieden. Om hun werk zichtbaarheid te geven en de maatschappij te laten oordelen over wat ze wel of niet goed, interessant, mooi of inspirerend vinden. In plaats van de “in-crowd” van de culturele sector. Als eerste stap hierin, ontwikkelen zij een zestal exposities met werken van Willem de Kooning academie studenten in Alexandrium Shopping Center te Rotterdam. Hiermee ontwikkelen ze een podium voor tientallen studenten om hun werk(en) te laten zien aan een gevarieerde doelgroep van duizenden mensen. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 5 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55