Op de kruising Kralingseweg/Schenkelsedreef ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties.
Op de kruising Kralingseweg/Schenkelsedreef ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties. Foto: pr

Bewoners vrezen gevaar bij bouw woontoren Schenkel

Algemeen 43 keer gelezen

De bewoners van de Akkerwinde (Schenkel) maken zich grote zorgen. Hun buurt wordt vrijwel onbereikbaar als de bouwplannen van de gemeente doorgaan. Voornaamste probleem: de bouw van een woontoren aan de kruising Kralingseweg/Schenkelsedreef. 

Capelle - Die moet 20 etages hoog worden. “De kruising is nu al overbelast, zeker als de metro-overgang dicht is. Het aantal verkeersbewegingen neemt fors toe door het bouwverkeer en de vele nieuwe bewoners. Dat leidt tot levensgevaarlijke situaties”, schrijven de omwonenden. 

De gemeente heeft grote plannen met de ‘Florabuurt’, de wijk tussen de Kralingseweg en het IJsselland Ziekenhuis/Bavo. Een belangrijk onderdeel van de plannen is de bouw van een hoge woontoren. “Alle bewoners van de hele wijk krijgen te maken met veel verkeers- en parkeeroverlast. En vooral met heel gevaarlijke situaties.”

Met name de Florabuurt zelf krijgt te maken met veel overlast. Maar ook voor de bewoners van de Akkerwinde, Haagwinde en Bermweg (aan de zuidkant van de Kralingseweg) is de bouw een groot probleem. Carola Peters, die aan de Akkerwinde woont, vertelt welke gevolgen de bouw van de woontoren heeft voor de buurt.

Levensgevaarlijk

“De kruising vormt nu al een groot probleem, In de spits staan de files – ook in coronatijd – vaak tot ver op de Kralingseweg en de Schenkelsedreef. We moeten vaak de nodige risico’s nemen om onze buurt in en uit te komen.” 

Er is maar één ontsluitingsweg. “Ook voor fietsers en voetgangers ontstaan geregeld gevaarlijke situaties. Zeker als de overwegbomen bij de metro gesloten zijn (wat vaak gebeurt!) en de verkeerslichten bij de metro-overgang op rood staan. Die situatie zal straks nog fors verslechteren. Tijdens de bouw maar ook als de – ontsierende - woontoren eenmaal bewoond is.”

Parkeerproblemen

En er is nog een probleem. “Er zijn te weinig parkeerplaatsen in onze buurt, zodat auto’s op de trottoirs worden geparkeerd. De enige toegangsweg wordt wel heel erg smal. Dat geeft nu al problemen. Bij calamiteiten is het onmogelijk om onze buurt uit te komen. 

“Omdat er ook in de woontoren te weinig parkeerplaatsen komen, zullen de bewoners hun heil zoeken in onze buurt. Daardoor wordt die compleet onbereikbaar én onleefbaar.”

Slappe grond

De bewoners verwachten nog meer problemen. “Het is maar de vraag wat de gevolgen zijn van de heiwerkzaamheden voor de woontoren. We wonen op slappe grond, en waarschijnlijk ontstaat er schade aan de gebouwen. Daarvoor stellen we de gemeente natuurlijk aansprakelijk.

We begrijpen dat er heel veel gebouwd moet worden om de woningnood te bestrijden, maar dit is voor alle omwonenden gewoon een heel slecht plan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 6 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws gisteren
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55