Capelse basisscholen dichten over vrijheid

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - Capelse basisscholen hielden in het kader van 4 & 5 mei een gedichtenwedstrijd, gewonnen door Bruun (10 jaar) met het gedicht ‘Oma Piano’. IJssel en Lekstreek publiceert op Bevrijdingsdag de deelnemende gedichten.

Oma Piano

Ik vond het een hele mooie bijnaam, helaas ben je gestorven.
Ik had nog zoveel vragen, vragen, vragen vragen. Mijn hoofd barst van de vragen.

Hoe was het in de oorlog? Had je het zwaar? Wat aten jullie? Je hebt het niet door kunnen vertellen aan mij, ik vind dat heel jammer, ik wou het zo graag weten, mijn vragen blijven maar groeien, net zoals de bomen naast jouw graf. OMA. (Bruun)

Vrijheid

De Lockdown beperkte onze vrijheid, maar laten we eerlijk zijn en respect hebben voor ons zelf want dit alles was voor onze eigen veiligheid. Het dragen van een mondkapje leek wel op een modebeleid in verschillende kleuren en maten beschikbaar. Zelfs mijn oma heeft er een paar ontworpen, echt waar en ze zijn ook nog eens herbruikbaar. (Latifah)

Vrijheid

Vrijheid is liefde, vreugde en blijdschap. Vrijheid betekent veel voor mij en anderen. Het geeft mij moed, kracht en liefde. Door vrijheid ben ik altijd gelukkig zoals ik ben. (Sunaina)

Vrijheid

Vrijheid is doen wat je wilt. Vrijheid is zeggen wat je wilt. Vrijheid is geloven in wat je wilt. Vrijheid is zijn wie je bent. Vrijheid. (Jayson)

Vrijheid

Gelijke kansen, gelijke rechten. Dat hebben wij te danken aan de mensen die voor ons land wilden vechten. Voor vrijheid, voor vrede hebben zij gestreden, onschuldige mensen zijn overleden, velen hebben dit meegemaakt.

Families zijn verscheurd, levens zijn kapot gemaakt, dat zijn nog maar een paar dingen, die tijdens de oorlog zijn gebeurd. Aan onze vrijheid zit een verhaal: Vrijheid is niet doodnormaal. (Ishani)

Vrijheid en vriendschap

Door corona voel ik me niet meer, een springlevende ree, die overal naar toe kan. Niet meer naar kermissen, pretparken en bioscopen, aar nog steeds hebben we een vrijer leven, dan kinderen in oorlogsgebieden. Ze kunnen niet vrij spelen buiten, elk moment opgepakt worden, om kindsoldaat te worden. Altijd moeten opletten op straat voor gevaar en voor dood. Je kunt het nooit naspelen, nooit weten hoe dat voelt. Of zou je het kunnen proberen? Een boek? Een film? Een documentaire? Eigenlijk niet, nee. Kan ik die angst voelen? Of kan ik een keer naar het verhaal van een kind uit de oorlog luisteren? (Anouk)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 10 uur geleden
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 10 uur geleden
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55
Afbeelding
Familiehuis Schollevaar met als thema 'de Koning': samenkomst op 28 april Nieuws 23 apr, 14:53
Afbeelding
Koningsdag in Capelle en Kralingseveer: het volledige overzicht van activiteiten Nieuws 23 apr, 11:45
Afbeelding
Zonnebloemwedstrijd: welke Capellenaar heeft de hoogste? Nieuws 23 apr, 09:55
Afbeelding
Samen afval rapen (met smakelijke beloning na afloop) Nieuws 23 apr, 08:27
• Ewout Bückmann.
Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: 'Het team staat' Nieuws 22 apr, 16:35