Afbeelding

Regiebehandelaar voor patiënten met meerdere chronische aandoeningen

Algemeen 54 keer gelezen

Capelle - Hoe vervelend is het. Je bent patiënt in het ziekenhuis en je moet meerdere keren per maand op de poli komen bij verschillende specialismen. Specialisten zijn niet altijd volledig van elkaar op de hoogte waardoor er soms dubbele onderzoeken worden uitgevoerd. Daarnaast is er voor de huisarts en patiënt geen vast aanspreekpunt. Daarom start het IJsselland Ziekenhuis met een regiebehandelaar voor kwetsbare patiënten.

In het IJsselland Ziekenhuis komen veel patiënten met meerdere chronische aandoeningen op de polikliniek. Het is niet ongewoon dat patiënten meerdere keren per maand op verschillende poliklinieken bij diverse specialisten komen. Daarnaast neemt het aantal SEH-bezoeken en (her)opnames op de verpleegafdelingen van de groep kwetsbare patiënten met chronische aandoeningen de laatste vijf jaar sterk toe en hebben zij een langere ligduur dan een reguliere patiënt. De vele bezoeken zijn zeer belastend voor de doelgroep en kosten geld. Ook wordt er een groot beroep gedaan op de mantelzorgers van deze categorie patiënten om hen meerdere keren te moeten begeleiden naar het ziekenhuis. Dit vraagt om verbetering. 

Het IJsselland wil het aantal poliklinische bezoeken en heropnames verminderen en de eerstelijnszorg rondom de patiënt versterken, met als grootste belang de zorg voor de patiënt verbeteren. Vanuit deze behoefte is het startsein gegeven voor een polikliniek met een regiebehandelaar voor kwetsbare patiënten. Het idee van deze poliklinische pilot is dat kwetsbare patiënten met meerdere chronische aandoeningen nog maar één keer naar de polikliniek hoeven te komen bij één specialist, de regiebehandelaar. Voor de pilot is een beperkte groep specialisten betrokken vanuit cardiologie, interne geneeskunde, longziekten en geriatrie. De geselecteerde patiënten zijn bij alle specialismen onder controle. In samenspraak met de betrokken specialisten wordt een regiebehandelaar aangesteld, die de patiënt op de poli ziet. De functie van regiebehandelaar wordt ingevuld door een geriater. Tijdens een regelmatig overleg worden patiënten besproken met de andere eerder genoemde specialismen.

Aan de slag met zorgvernieuwing 

Denzel Doorn, kwaliteitsverpleegkundige: “Na een lange tijd van voorbereiding kunnen we aan de slag met deze zorgvernieuwing. We zijn blij de eerste patiënten te hebben mogen verwelkomen op de nieuwe poli. Samen met de betrokken medisch specialisten zijn wij benieuwd naar de zorguitkomsten voor onze patiënten en hopen op een verbetering van de poliklinische zorg. Deze vorm van zorginrichting is nieuw voor ons als ziekenhuis. Het IJsselland Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen die aan de slag gaat met deze nieuwe inrichting van zorg en het aanstellen van een regiebehandelaar binnen de medisch- specialistische zorg.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 7 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 10 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20