Afbeelding
aangeboden door feenstra

Waarom is ventilatie in huis belangrijk?

Algemeen 125 keer gelezen

Goede ventilatie in huis is ontzettend belangrijk. In sommige woningen is er meer ventilatie dan in andere. Dat heeft voornamelijk te maken met isolatie, maar ook met externe ventilatiebronnen. Zeker in tijden van corona hechten mensen meer waarde aan een goede ventilatie, maar ook zonder corona is ventilatie ontzettend belangrijk.

Schimmel groot gevolg van slechte ventilatie

Schimmel in Nederland een groot probleem. Vooral huurders van oude huizen hebben hier last van. In 2019 hadden naar verwachting namelijk 1,5 miljoen woningen last van schimmel. Dit blijkt uit een schatting van het RIVM. Het gaat hierbij vooral om huizen die voor 1990 gebouwd zijn. Gezondheidsklachten zijn hier grote gevolgen van. Denk hierbij aan klachten zoals hoofdpijn, hoesten, maar ook chronische verkoudheidsklachten, benauwdheid en slijmvorming. Een goede ventilatie gaat dergelijke problemen tegen.

Hoe gaat ventilatie dit tegen?

In sommige woningen is het helaas zo dat de buitenlucht schoner is dan de lucht in de woning. Daar moet natuurlijk verandering in gebracht worden. Goede ventilatie kan hieraan bijdragen. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld de ramen en deuren open te zetten. Dit is echter lastig te reguleren en kost vaak veel moeite. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om midden in de winter de ramen en deuren te openen om je woning te ventileren. 

Een ventilatiesysteem kan dit wel goed reguleren. Ventilatiesystemen zorgen er namelijk voor dat de lucht in woningen automatisch worden ververst. 

Reinigen is belangrijk

Een groot deel van de huizen in Nederland is uitgerust met mechanische ventilatie. Het is wel erg belangrijk dat een ventilatiesysteem goed wordt onderhouden. Een onderhoudsbedrijf zoals Feenstra is gespecialiseerd in het onderhouden en reinigen van ventilatiesystemen. Ventilatiesystemen raken namelijk vervuild waardoor stof, ongedierte en bacteriën zich hierin makkelijk kunnen ophopen. Dit met het gevolg dat de werking van het systeem niet meer optimaal is en de luchtkwaliteit in huis zal verslechteren. Wat negatieve gevolgen voor de gezondheid van u en uw huisgenoten kan hebben. Daarom is het regelmatig reinigen van een ventilatiesysteem erg belangrijk. Met regelmatig wordt bedoeld dat er iedere 6 jaar een eenmalige reiniging moet worden uitgevoerd. De volgende onderdelen vallen onder het eenmalige onderhoud:

- Reiniging van de luchtkanalen
- Onderhoud en reiniging van de unit en de ventielen
- Meting van de afzuigcapaciteit
- Afstelling van het systeem en de ventielen
- Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

Naast eenmalig onderhoud is het ook verstandig dat iedere 2 jaar de ventilatie box gereinigd wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Lezing over valpreventie in Capels Verbindingshuis Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Mike Groeneveld en Zwervers houden hoop ondanks degradatiezorgen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
'Flierefluiterstocht' voor goed doel Algemeen 22 mrt., 18:30
Afbeelding
Column - (Arne) Slotplein Algemeen 22 mrt., 16:30
Afbeelding
TOC Zondag Heren 1 wil op prijzenjacht Sport 22 mrt., 13:40
Afbeelding
Levensecht leren over brandveiligheid in 'belevingswoning' Algemeen 22 mrt., 11:10
Afbeelding
Actie NK Tegelwippen weer gestart Algemeen 22 mrt., 08:40
Afbeelding
Capelle heeft relatief hoog percentage gescheiden inwoners Algemeen 21 mrt., 18:00