Nanda (links) en Lisette met het boek.
Nanda (links) en Lisette met het boek. Foto: Nanda van Heteren

Capelse zwemkampioen Lisette wil inspireren met boek

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle - ‘Beperkt aan de start, succesvol aan de finish – biografie paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen’ is vanaf morgen als paperback, luisterboek en e-book te verkrijgen via zwemkroniek.com. Het boek is geschreven en ingesproken door Nanda van Heteren, uitgeverij Arko Redakto heeft het verhaal uitgegeven. De Capelse Lisette is ‘heel trots op het resultaat’.

Door Nanda van Heteren

“In 2018 ben ik gestopt met mijn zwemcarrière. Mijn aangeboren progressieve spierziekte hereditaire motorische en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II liet sporten op professioneel niveau niet meer toe. In diezelfde periode benaderde Nanda mij met de vraag of zij mij biografie mocht schrijven. Door mijn vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons en de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vond zij dat ik een inspirerend verhaal had. Ik ben trouwens geridderd, doordat ik op donderdag 6 september 2012 als eerste in een tijd van 51 seconden en 51 honderdsten aantikte in de finale van de vijftig meter rugslag voor vrouwen in de categorie S4 in het Londen Aquatic Centre tijdens de Paralympische zomerspelen.”

Hard werken

“In onze eerste sessie voelde ik meteen een klik met Nanda. Zij heeft nooit op professioneel niveau gezwommen, maar doet dit als hobby. In haar werk als journaliste is zij net zo gedreven als ik in mijn topsportleven, waardoor we veel raakvlakken hebben. Mijn moeder heeft gedurende mijn sportloopbaan alles heel goed bijgehouden, dus de eerste middag zijn wij ook letterlijk die archieven ingedoken. In een grote plastic bak heb ik al mijn medailles bewaard. Toen wij deze bekeken door uit te stallen op mijn salontafel, paste het niet eens. De blijdschap, trots en euforie die ik voelde in Londen net na mijn race, kwam bijvoorbeeld ook weer helemaal boven drijven. Door op deze manier mijn zwemleven opnieuw te beleven, besefte ik dat ik inderdaad een inspirerend verhaal heb om te vertellen. Het was voor mij erg leuk om tijdens deze interviews terug te blikken. Doordat ik alles kon vertellen en waar nodig ook opzocht, beleefde ik die tijd weer helemaal opnieuw. Ook kon ik nu vertellen hoe hard je moet werken om de top te bereiken én daar te blijven. Het is logisch dat mensen je kennen van je races, maar er gaat heel veel voorbereiding aan vooraf voordat je in de finale de beste versie van jezelf kan laten zien. Dat zien mensen misschien niet altijd en dat kan ook niet. Daardoor vond ik het ook belangrijk om dit gedeelte uitgebreid aan bod te laten komen.”

“Het is een journalistiek compleet verhaal worden met uiteraard alleen maar feiten. Die moet je natuurlijk wel op een leuke en vlotte manier op kunnen schrijven, maar dat is helemaal goed gekomen!”

Het boek is vanaf morgen (donderdag) te bestellen via: https://www.zwemkroniek.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 20 uur geleden
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 21 uur geleden
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws gisteren
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 27 mrt, 11:24
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02