Foto: Marieke Viergever

Balkongym voor ouderen op Nationale Balkon Beweegdag

  •   keer gelezen

Kralingseveer - Tijdens een balkongymsessie roept fysiotherapeute Sonja de Vlaming uit volle borst: ”En daar gaan we weer, om en om de knieën omhoog. Armen naar links en naar rechts.” Met een opzwepend muziekje op de achtergrond stimuleert ze om de ouderen van de Waipitiflat in Kralingseveer om op hun balkon in beweging te komen.


Jasper Bier van FS Fysio licht toe: “We zijn door Buurtwerk gevraagd om met deze balkongym ouderen in de regio meer in beweging brengen, iedereen op zijn of haar eigen niveau op muziek laten bewegen. Natuurlijk is het vrijblijvend voor de deelnemers.” Er is een training gemaakt waarbij de deelnemers staand mee kunnen doen aan de oefeningen. Jasper: “Tijdens de balkongym doen we oefeningen, als de oefeningen lastig zijn of de deelnemer is minder stabiel dan kunnen ze natuurlijk ook zittend uitgevoerd worden. Iedereen op zijn eigen niveau.”

Jaarlijks evenement

De Nationale Balkon Beweegdag is een initiatief van het nationaal ouderenfonds. Lokale partijen organiseren dit op 4 juni op diverse locaties in Nederland. Vooral plezier staat centraal en gaat uiteraard boven de kwaliteit van de uitvoering. “Daarom geven we zoveel mogelijk tips voor veiligheid en opties om de oefeningen te vergemakkelijken of juist te verzwaren voor wie dat aankan,” aldus Sonja de Vlaming die op 4 juni weer klaar staat om de ouderen in beweging te brengen in Kralingseveer. “Dit jaar hebben we de samenwerking met Sportief Capelle om ook bij de Schenkelhove de balkongym te organiseren.”

Meedoen is mogelijk

Fit voor de deur, zoals de bewoners de balkongym hier noemen, is op initiatief van Buurtwerk Kralingseveer gestart. Sonja: “Fanatieke deelnemers staan wekelijks klaar om te trainen, weer of geen weer.” Deelnemen is nog mogelijk, ook voor mensen van buiten de flat. 4 juni om 11.00 bent u welkom vanaf het balkon op het plein voor de Waipitiflat in Kralingseveer en/of Schenkelhove in Capelle aan den IJssel.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten