Cor van de Sluis en Hans van der Sluys van het Repaircafe op de millieustraat.
Cor van de Sluis en Hans van der Sluys van het Repaircafe op de millieustraat. Foto: Jan Kok

Duurzaam Capelle: Vakkundige reparaties in Repair Café

Algemeen 47 keer gelezen

Capelle - Deze week is de Week Zonder Afval! Cor van der Sluis en Hans van der Sluys, de twee voorzitters van Stichting Repair Café Capelle aan den IJssel, zetten zich al jarenlang in voor hergebruik. Na hun pensioen hebben ze in 2014 een Repair Café geopend in Middelwatering. Mensen kunnen hier hun kapotte apparaten laten repareren. Inmiddels is er in Schollevaar een tweede locatie. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 2000 Repair Cafés. Cor en Hans vertellen over de stichting en over het werk dat ze daar doen.

Hoe kwamen jullie op het idee om een Repair Café te beginnen?

“In 2013 zagen we op tv een stukje over een Repair Café. Dat vonden we erg interessant. Daarom zijn we toen informatie gaan zoeken. Zo kwamen we erachter dat er een Repair Café in Amsterdam bestond. Toen hebben we ook andere mensen verteld over Repair Cafés en zijn we in 2014 in Capelle begonnen, in Buurthuis De Fluiter. We begonnen met negen vrijwilligers, nu zijn we met zeventien! Omdat het zo goed liep, hebben we in 2018 een tweede locatie geopend in het Huis van de Wijk in Schollevaar. Daar werken we nu met tien vrijwilligers.”

“De vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die meestal met pensioen zijn”, vertelt Cor. “De meesten van hen komen uit het bedrijfsleven en onderwijs, veelal technische beroepen. We hebben altijd genoeg vrijwilligers, er is zelfs een wachtlijst. Ze zijn fantastisch!”

Hoe gaan jullie te werk in het Repair Café?

“In het Repair Café repareren wij kapotte spullen van mensen. Het moeten wel handzame apparaten zijn, dus niet al te groot. Met een wasmachine kunnen wij bijvoorbeeld niets, maar des te meer met fietsen, geluidsapparatuur, computers, speelgoed en meubels. Gewone huishoudelijke artikelen dus.”

“Veel mensen gooien spullen weg die nog makkelijk gerepareerd kunnen worden. Als ze die bij ons brengen, hoeven ze niets nieuws te kopen. Dat is goedkoop en goed voor het milieu. Vaak denken mensen dat het duur is om iets te repareren. Maar bij ons is het gratis. Mensen mogen natuurlijk wel een vrijwillige bijdrage geven.”

“Hoewel het een Repair Café heet, is het geen echt café. We schenken alleen koffie, thee en water. Het gaat bij ons ook om het samenkomen. Mede daarom zijn we vanwege corona al een tijd dicht. Toen we begonnen, was het de bedoeling dat mensen hun apparaten meenamen en zelf gingen repareren. In de praktijk gaat dat anders. Wij repareren de apparaten en de mensen kletsen gezellig met elkaar. Ze komen ook regelmatig terug.”

Hoe helpt een Repair Café om duurzamer te worden?

Hans: “Je kunt op veel manieren duurzamer worden.” Cor: “Hergebruik is een belangrijke waarde voor ons. We willen zo min mogelijk afval overhouden. Om spullen te kunnen repareren, hebben we natuurlijk vervangende onderdelen nodig. Daarom hebben we op de gemeentewerf een container staan. Als mensen afval komen storten, kunnen ze ook apparaten aan ons geven. Zo werken de gemeente en de bewoners samen aan duurzaamheid.”

Wat willen jullie verder nog doen om duurzamer te worden?

“We willen graag nog meer mensen in Capelle bereiken als we straks weer open kunnen. Het is best lastig om het Repair Café bekendheid te geven. Dat is jammer, want het is een goede manier voor mensen om duurzaam te zijn. Omdat het gratis is met alleen een vrijwillige bijdrage, kan iedereen hier terecht.”

Hebben jullie nog een oproep?

“Kom, als het straks weer kan, naar het Repair Café! Onze vakkundige vrijwilligers kunnen vrijwel alles repareren. En natuurlijk mag je ook gezellig komen kletsen.”

Zoveel mogelijk spullen een tweede leven geven, dat gebeurt bij Repair Café Capelle. Wil jij ook minder weggooien, meer recyclen en hergebruiken? Kijk voor tips op duurzaamcapelle.nl. Of doe deze week mee aan de Week Zonder Afval.

Repair Cafés in Capelle aan den IJssel

Middelwatering

Buurtcentrum De Fluiter, Wiekslag 3.

Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Schollevaar

Huis van de Wijk, Stationsplein 20 (ingang achterzijde).

Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur.

www.duurzaamcapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04