De foto is uit 1952. Het Kleine Veer was aan de Dorpsstraat waar nu nog een woning de naam 'Veerhuis' draagt.
De foto is uit 1952. Het Kleine Veer was aan de Dorpsstraat waar nu nog een woning de naam 'Veerhuis' draagt. Foto:Beeldbank HVC

Historische rubriek: Veerboten van Capelle aan den IJssel

Algemeen 47 keer gelezen

Capelle - Het werk aan de kruising in Krimpen aan den IJssel heet ‘Het Grote Kruispunt’. Het grote kruispunt in Krimpen lag vroeger bij de Veerdam. Daar waar de veerpont vanuit Capelle in Krimpen aanlandde. We konden lang geen bruggen over rivieren bouwen maar we hadden wel veerboten.

Door Wim van den Bremen

De archieven van Capelle spreken in 1611 al van veren. Ze waren eigendom van de machthebbers. Die hadden het recht om mensen over te zetten naar het midden van de rivier. De machthebber aan de overkant had dat recht ook. Omdat overstappen midden op het water niet handig was werd het veranderd in het recht van afvaart. De veren werden meestal verpacht.

Dubbel tarief

In Capelle ging het om twee veren. Het Kleine Veer aan de Dorpsstraat en het Nieuwe Veer in Capelle West. Later had de scheepswerf van Van der Giessen een eigen veer. Het Nieuwe Veer dat tegenover het kerkhof voer, was vanaf 1666 van de stad Gouda. Die was toen de eigenaar van de Ambachtsheerlijkheid Capelle. Sinds de Franse tijd vielen de veren onder de provincie.

In 1848 kocht de Capelse burgemeester Dirk Kley het veer voor f 6100. In 1883 werd het overgenomen door Gerrit van der Ruit. Zij moesten dus voldoen aan de regels en de tarieven die bij de provincie waren vastgelegd. Zo moest de veerman ook ’s nachts het bed uit om over te varen. Hij mocht dan wel het dubbele tarief rekenen. Dat overvaren gebeurde eerst met een roeiboot. Later werd de pont aan een kabel overgetrokken. Vanaf 1923 was er een sleepboot nodig om de pont over te brengen.

Stoomboot

Tot de Algerabrug klaar was. De foto is uit 1952. Het Kleine Veer was aan de Dorpsstraat waar nu nog een woning de naam ‘Veerhuis’ draagt. Een eeuw geleden was dat veer van mw. De Roo van Capelle. Het werd gepacht door Kees de Vries. Die voer met twee roeiboten. Later kwam er een kleine stoomboot. In het veerhuis was een gelagkamer voor de wachtenden. Het voer door tot 1964.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website: www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 13 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 16 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20