Een digimaatje kan een oudere helpen in het gebruik van de tablet.
Een digimaatje kan een oudere helpen in het gebruik van de tablet. Foto: PR

Tablets helpen ouderen in Capelle verder op weg

Algemeen 55 keer gelezen

Capelle - Welzijn Capelle is gestart met het project Digimaatjes Capelle. Ouderen leren met tablets om te gaan waardoor zij zich onder andere minder eenzaam voelen. Vrijwilligers (digimaatjes) helpen hierbij.

Door Margriet van Dam

“De tablets zijn bedoeld ter ondersteuning van de ouderencoach en mantelzorgcoach om het contact met de cliënt via beeldbellen te intensiveren”, legt Novita Metz, projectleider Welzijn en Zorg, uit. “Daarnaast is het belangrijk dat de tablet op maat is ingericht. Bijvoorbeeld iemand is licht dementerend en deze persoon heeft behoefte aan beeldbellen of foto’s bekijken. Die functies kunnen op de tablet geplaatst worden.”

“Deze speciale tablets worden mogelijk gemaakt door Compaan. Het mooie is dat bijvoorbeeld familie de tablet op afstand kan bedienen. Zij kunnen zelf met het familielid bepalen welke apps iemand nodig heeft en zij kunnen helpen als iets niet goed gaat. Naast dat het voor de hulpverlening handig is, is het fijn voor familie om zo zorg te kunnen leveren. Ook mantelzorgers kunnen op deze manier in contact komen op de momenten dat ze even niet bij hun naasten aanwezig kunnen zijn. Daarnaast willen we kijken of mensen die niet digitaal vaardig zijn, dit gaan leren via een digimaatje. Ook hopen we dat ouderen die hieraan meedoen elkaar gaan contacten om samen leuke dingen te doen.”

Is dit niet te moeilijk voor ouderen? “Nee, omdat het juist op maat is ingesteld”, vertelt Metz. “Familie kan hierin meesturen. De ouderencoach of mantelzorgcoach kan beeldbellen voor hulp.” Juist nu is de tablet een extra steun voor ouderen. “Mensen zijn soms angstiger om naar buiten te gaan en worden eerder eenzaam”, aldus Metz. “Dat gaf extra motivatie om subsidie voor dit project aan te vragen.”

“De zes deelnemers die nu zijn gestart, zijn enthousiast en er zijn genoeg digimaatjes om de ouderen te ondersteunen. De ouderen doen vooral mee omdat ze meer contacten willen en niet digitaal vaardig zijn. Dit stimuleert om onderling contact te maken en bijvoorbeeld met elkaar een rondje te wandelen, te beeldbellen of online een spelletje te spelen. Het doel is uiteindelijk een duurzaam netwerk te creëren, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ook willen we later onderzoeken hoe we zorgpartners in dit project kunnen betrekken. Eerst voeren we deze proef uit voor een half jaar en daarna gaan we het evalueren.”

Griekenland

Sommige ouderen die aan het project meedoen, voelden zich al eenzaam. Zo heeft één van de deelnemers familie die in Griekenland woont. Met behulp van de tablet kan hij straks veel makkelijker contact maken met zijn kinderen en kleinkinderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15