Abe Knoop op het dak van zijn huis met zonnepanelen. Foto: Jan Kok
Abe Knoop op het dak van zijn huis met zonnepanelen. Foto: Jan Kok

Capellenaar krijgt het voor elkaar: ‘Duurzaam huis is vooral comfortabel’

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Abe Knoop woont in ‘s-Gravenland. Zijn huis, bouwjaar 1995, heeft hij met duurzame maatregelen een stuk comfortabeler gemaakt. Dankzij isolatie komt er geen kou meer naar binnen. Met een hybride warmtepomp heeft hij al een grote stap gezet naar aardgasvrij wonen. En zijn zonnepanelen wekken veel stroom op. Zo zorgt duurzaamheid voor een fijn huis en een lage energierekening.

Wat heb je gedaan om je huis duurzamer te maken?

“Ik wilde vooral zorgen voor een fijnere temperatuur in huis”, vertelt Abe. “Wij hebben een deel van de garage bij onze woonkamer getrokken, maar het dak daarvan was niet geïsoleerd. Dat heb ik aangepakt. Vervolgens wilde ik het huis op een duurzame manier kunnen verwarmen. Daarvoor heb ik een hybride warmtepomp geïnstalleerd en vloerverwarming aangelegd op de begane grond. Verder heb ik zonnepanelen op het dak laten zetten. Ik merkte meteen verschil in huis, en op de energierekening.”

Ben je klaar voor stadsverwarming?

“Ik heb een cv-ketel. Die verwarmt het water, bijvoorbeeld voor de douche en de afwas”, vertelt Abe. “Ook voor de verwarming van mijn huis gebruik ik af en toe nog gas. Maar ik heb ook een hybride warmtepomp laten installeren. Een hybride pomp slaat af op momenten dat het gunstiger is om gas te gebruiken. Dan neemt de cv-ketel de verwarming over. En andersom. Zo is de verwarming steeds zo goedkoop en duurzaam mogelijk.”

Tot 2050 gaat Nederland stap voor stap van het gas af, en Capelle dus ook. Veel Capelse wijken worden in de toekomst waarschijnlijk verwarmd met stadswarmte. Abe is hier goed op voorbereid. “Nu is mijn hybride warmtepomp gekoppeld aan mijn cv-ketel”, legt hij uit. “Gelukkig kan de pomp ook worden gekoppeld aan stadswarmte. Dan blijft mijn verwarming dus heel voordelig. Ik hoop dat die stadswarmte ook duurzaam wordt opgewekt.”

Hoe betaal je zulke duurzame aanpassingen?

“Als ik een duurzame maatregel wil uitvoeren, dan spaar ik daar eerst voor. Ook gebruik ik zoveel mogelijk subsidies en acties van de overheid en andere partijen”, vertelt Abe. “Toen ik zonnepanelen wilde, ben ik bijvoorbeeld naar de WoonWijzerWinkel geweest. Daar kreeg ik nuttig advies.”

“Ook kon ik korting krijgen via mijn werk als voetbaltrainer bij een club met sponsors. Die sponsors hebben af en toe acties voor de medewerkers. Zo boden ze eens een korting van bijna 1500 euro op zonnepanelen. Toen heb ik besloten om mee te doen. Nu heb ik heel wat zonnepanelen op mijn dak. En het mooie aan duurzame maatregelen is: je verdient ze ook weer terug. Ik denk dat ik mijn zonnepanelen in zes of zeven jaar terugverdien.”

“Ik denk na over een lening om verder te verduurzamen”, vertelt Abe. “Sparen betekent veel wachten. Dat is soms niet nodig, want overheden en banken bieden leningen aan voor het verduurzamen van je huis. Misschien is dat in de toekomst interessant voor mij. Het is altijd slim om uit te zoeken wat er financieel haalbaar is.”

Wat wil je nog meer verduurzamen in huis?

“Een groen dak staat nog op mijn lijstje. Want dan blijft mijn huis koeler in de zomer. Ook hebben onze woonkamer en keuken grote ramen. Daar gaat veel warmte door verloren als het buiten koud is”, merkt Abe. “Daarom wil ik HR++-glas laten plaatsen. Ook bij de ventilatieroosters is het vaak koud. Ik wil die vervangen door zogenaamde warmte-terugwin-installaties. Die warmen de lucht op die naar binnen komt. Dat scheelt in verwarming, maar is vooral prettig voor onszelf.”

Meer weten?

Als bewoner zijn er genoeg mogelijkheden om met duurzaamheid aan de slag te gaan en energie te besparen. Dat kan jaarlijks tientallen euro’s schelen. Benieuwd hoe jij je huis kunt verduurzamen? Kijk op duurzaamcapelle.nl voor meer informatie over duurzaam verwarmen, groene daken, subsidies en meer. Je kunt je op die website ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Of bezoek de woonwijzerwinkel voor ideeën en advies. De WoonWijzerWinkel is het officiële Energieloket voor de gemeente Capelle aan den IJssel. De WoonWijzerWinkel adviseert onafhankelijk, waardoor je kunt vertrouwen op betrouwbaar, objectief advies over het verduurzamen van jouw woning.

duurzaamcapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 7 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 10 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20