<p>Annette en Komal zorgen met hun kookkunsten voor lekkere geuren, gezelligheid en heerlijk eten in het hospice.</p>

Annette en Komal zorgen met hun kookkunsten voor lekkere geuren, gezelligheid en heerlijk eten in het hospice.

(Foto: hospice IJsselOever)

Koken met aandacht en liefde

  •   keer gelezen

Annette en Komal: moeder en dochter - gek op elkaar én gek op samen koken! Die gezamenlijke passie zetten ze in voor Hospice IJsselOever. 


Capelle - Al van jongs af aan is Komal bij Annette in de keuken te vinden en als zesjarige weet ze feilloos een koksmes te hanteren. “Koken is veel meer dan even wat eten klaarmake”, vinden ze. “Het is sámen bezig zijn, het bereidingsproces, de sfeer van andere culturen, mensen verwennen én… lekker eten. Daar houden we van.”

Geur en gezelligheid

Toen Annette  zocht naar vrijwilligerswerk, kwam de vacature ‘kookvrijwilliger in Hospice IJsselOever’ voorbij. Ze wist meteen: dít is wat ik zoek. Want wat is er mooier dan je passie inzetten voor de ander? En zo is het gekomen. Komal liet het niet bij de enthousiaste verhalen waarmee Annette thuiskwam. Ze meldde zich ook aan bij IJsselOever en zo zorgt dit kookduo regelmatig voor geur, gezelligheid én lekker eten in het hospice. 

Koken in het hospice 

“Het mooie van koken in het hospice is dat je het heel persoonlijk maakt. En dat is juist zo leuk. Je maakt kleine porties die heel goed bij de bewoner passen. Het is steeds afstemmen, veelal gewoon door te vragen. Zo van: hoe wilt u het dan hebben? Mensen hebben soms herinneringen aan bepaalde gerechten, of ze hebben trek in iets speciaals, of ze willen in wat ze eten even terug naar vroeger. Het kan allemaal.” Annette en Komal: ze houden van verse producten en van koken met zorg. En dat is te merken in huize IJsselOever. “We hadden zelfs iemand die door slikklachten niet meer eten kon. Hij vroeg of de deur van zijn kamer open mocht blijven staan, want hij hield zo van die geur! Hij bedankte zelfs voor het lekkere eten!” 

Gedreven en met liefde verzorgt het kookduo regelmatig de op de bewoner afgestemde gerechtjes die met veel aandacht uitgeserveerd worden op mooie bordjes. Komal: “Als we die bordjes leeg terugkrijgen, denken we: dáár doen we het dus voor. Je brengt zo alleen maar blijdschap. Je ziet dat mensen ervan genieten. En dat raakt me: dat ik, juist in het hospice, mag zorgen voor kleine geluksmomenten.”

“Natuurlijk, het kost je wat tijd als je kookvrijwilliger bent. En koken moet vooral je hobby zijn. Maar je krijgt er zóveel voor terug: de liefde, de dankbaarheid, de sfeer, de gezelligheid, de gesprekken, de verbinding die je mag brengen met het serveren van maaltijden… dat is zó heerlijk.” 

Hospice IJsselOever is een huis van warmte en aandacht waar het draait om ondersteuning in de laatste levensfase. De zorg van ons team is erop gericht het lijden te verlichten en het leven waarde en kwaliteit te geven. De bewoner bepaalt, ook en juist in zijn laatste levensfase. Voor meer informatie over de functie van kookvrijwilliger in IJsselOever: 0102542951 (coördinator) of info@hospiceijsseloever.nl. 

www.hospiceijsseloever.nl.

Ingezonden

‘Dat ik mag zorgen voor kleine geluks momenten

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten