<p>Het pand op deze foto uit 1928 bestaat nog steeds en stond bekend als het &#39;Gasgebouw&#39;.&nbsp;</p>

Het pand op deze foto uit 1928 bestaat nog steeds en stond bekend als het 'Gasgebouw'. 

(Foto: Beeldbank HVC)

Historische rubriek: Hoe Capelle aan het gas kwam...

  •   keer gelezen

Capelle - We proberen van het gas af te komen. Daarom is het wel leuk om te weten wanneer we in Capelle aan het gas kwamen. Dat begon in Rotterdam. In de 2e helft van de negentiende eeuw werd er in Rotterdam steeds meer op gas gestookt. Daarom werden de drie gasfabrieken in de stad een aantal keren vergroot. Daarbij hield men rekening met uitbreiding van gaslevering naar omliggende gemeenten. 


Door Wim van den Bremen

In het voorjaar van 1927 vroeg de gemeente Capelle aan Rotterdam of ze ook hier gas wilde leveren. In mei was er al een contract. Afgesproken werd dat er per 1 januari 1928 in Capelle gas geleverd kon worden. De kosten van aanleg van buizennet, aansluitingen en gasmeters van f. 190.000 werden door Rotterdam betaald. De stad investeerde daarbij gelijk in verbetering van de leidingen naar Kralingseveer en de omgeving van de Kralingseweg. In Capelle moest verder een dienstgebouw worden gebouwd voor f 15.000. Capellenaren betaalden terug met een hogere gasprijs van 2 ct. per m3 gas. 

In juli was er al een uitgebreid werkplan klaar, waaruit bleek dat Rotterdam al voor dat jaar rekening had gehouden met uitbreiding naar Capelle. Het dienstgebouw kwam aan de Plantsoenstraat 11. Dat was toen dicht bij het centrum. En de laatst beschikbare grond in de Oude Plaats. Het geleverde gas was kolengas. Het restproduct cokes werd door veel gezinnen gebruikt als goedkopere brandstof dan antraciet. 

60 Jaar geleden kwam het Groningse aardgas naar het westen. Dat werd onder een hogere druk geleverd. Het betekende dat het buizennet en de aansluitingen naar de huizen moesten worden vervangen. Ook in de woningen moesten de gasbranders vaak vervangen worden. Dat was een gigantische operatie. Schaalvergroting leidde ertoe dat in 1971 het Rotterdamse gasbedrijf zich terugtrok naar Rotterdam. Het “Gasgebouw” zoals het pand werd genoemd kwam vrij voor Capelse ondernemers. Het pand op deze foto uit 1928 bestaat daarom nog steeds en is onderdeel van de monumentenstatus van de Oude Plaats. Het is nu in gebruik bij een installateur. 

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website: www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten