Logo ijsselenlekstreek.nl


Kassim Taha thuis in Capelle  Foto: Annemarie van der Ploeg
Kassim Taha thuis in Capelle Foto: Annemarie van der Ploeg (Foto: Annemarie van der Ploeg)

'Ik voel mij een echte Capellenaar'

Capelle - Deze week is Kassem Taha Capellenaar van de week. In 1995 kwam hij uit Libanon naar Nederland en vestigde zich in Capelle aan den IJssel. Hij leerde Nederlandse taal en uitdrukkingen en begon als vrijwilliger in een verpleeghuis aan de Hoofdweg en werkte daar 3 1/2 jaar. Ook had hij negen jaar een eigen programma bij Radio Capelle: 'De migrant'. Inmiddels werkt Taha bij Stichting Welzijn Capelle als Stedelijk coördinator en is hij tevens werkzaam als coördinator bij de Voedselbank Capelle. Hij voelt zich een echte Capellenaar, die, zoals hij zelf zegt, geen andere cultuur heeft, maar van die andere cultuur de mooiste dingen heeft meegenomen naar Capelle. Hij is erg betrokken bij mensen die het financieel minder hebben.

Door Annemarie van der Ploeg

Ben je een echte Capellenaar?

"Mijn eerste geboorte was in Libanon en mijn tweede geboorte was toen ik in Capelle aan den IJssel kwam wonen. Ik voel me een echte Capellenaar. Ik ben heel erg blij dat ik vandaag spreek als Capellenaar en niet als Kassem die met iets goeds bezig is door zijn werk of zo."

Wat vind je het mooiste plekje in Capelle?

"Als ik langs de dijk ga en naar de IJssel kijk. Dan kan ik bij wijze van spreken New York zien en aan de andere kant een waterval in de Alpen. Dan voel je je zo vrij. Ik ervaar die vrijheid letterlijk. Het gevoel dat de hele wereld voor je open ligt op dat kleine plekje in Capelle."

Je doet veel samen met andere culturen?

"Ik heb Paul de Lange leren kennen in Schollevaar, een man met een bijzondere hobby; hij heeft een verzameling van meer dan 500 kersthuisjes. Ik had hem gevraagd of het mogelijk was die verzameling te bekijken. Hij stelde zijn huis open en wij mochten zeven dagen zijn huis bezoeken met verschillende culturen. Er waren ook Nederlanders bij. Iedereen vond het heel interessant. Ook heb ik tijdens culturele activiteiten met een kraam met spullen uit de Nederlandse cultuur gestaan: schaatsen, klompen en meer kleine simpele dingen."

Je bent coördinator bij de Voedselbank. Wat betekent de verhuizing naar de nieuwe locatie voor je?

"Het is een betere, eigen ruimte. Heel belangrijk voor de voedselveiligheid en de kwaliteit van de producten. We hebben een goede koeling met structuur en een mooiere ruimte om mensen beter te kunnen helpen. Je kunt er goed voor zorgen dat je spullen binnen krijgt en deze goed opslaan. De vrijwilligers zijn er ook meer bij betrokken om voor hun eigen ruimte te zorgen. De nieuwe locatie ligt centraler dus ook dichter bij de Capellenaar."

Je bent al jaren actief voor mensen die het financieel niet makkelijk hebben?

Dat is mijn werk. Het begon met vrijwilligerswerk vanuit mijn eigen betrokkenheid. Ik werk bij Stichting Welzijn Capelle. Bij de Voedselbank werkte ik eerst als vrijwilliger maar nu doe ik daar de coördinatie. Mijn werk is mijn hobby en doe ik met plezier.

Heb je ook hobby's?

Ik schrijf graag gedichten in de Nederlandse taal en heb ook meerdere gedichtenavonden gehouden in Capelle. Ook houd ik van oldtimers. Mijn vader was automonteur en ook mijn broers werken met auto's. Ik heb antropologie gestudeerd. In mijn cultuur was dat een meisjesstudie, dus werkte ik met auto's. Met antropologie kan je geen brood verdienen maar in Nederland gebruik ik mijn studiebagage.

Wat zou je graag nog eens willen gaan doen?

Ik wil iets voor oudere demente mensen doen. Niet qua werk, maar gewoon vanuit mijn hart. Ik lees veel over mensen met dementie. Volgens wetenschappers is het voor de oefening van hun hersenen de beste oefening om bezig te zijn met iets uit het verleden of om iets uit die tijd te zien. Dat trekt mij heel erg aan. Ik hoop binnenkort iets met dingen van vroeger te kunnen doen. Klein beginnen, klein blijven maar met groot resultaat.

Open dag Voeselbank

Op zaterdag 9 september is er een open dag in het nieuwe pand van de Voedselbank Capelle aan den IJssel. Capellenaren zijn tussen 9.00 en 16.00 uur welkom aan de Capelseweg 34-36. De officiële opening door wethouder Eric Faassen vindt plaats om 16.00 uur.

Reageer als eerste


Shopbox