Logo ijsselenlekstreek.nl


Het eerste exemplaar van Bens (links) nieuwe boek werd aangeboden aan Hans van Dolderen, hoofd bedrijfsvoering van politie-eenheid Rotterdam.
Het eerste exemplaar van Bens (links) nieuwe boek werd aangeboden aan Hans van Dolderen, hoofd bedrijfsvoering van politie-eenheid Rotterdam. (Foto: Gerrit van Loon)

Nieuw boek Ben de Raaf... 'Kick' kost verpleegster haar leven

Capelle - Ben de Raaf (56) werkt als operationeel specialist op de meldkamer van de politie in Rotterdam. Sinds 2000 schrijft hij jeugd- en kinderboeken. Vorig week verscheen bij Uitgeverij Mes zijn 35e boek: Geweldpleging in Middelwatering.

Door Gerrit van Loon

"Ik heb iets met dove mensen", vertelt Ben de Raaf. Het was dan ook niet zo verrassend dat vorige week donderdagavond de boekpresentatie werd gehouden bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWEDORO) in Rotterdam. Daar werd het eerste exemplaar aangeboden aan Hans van Dolderen, hoofd bedrijfsvoering van politie-eenheid Rotterdam. Een aantal kinderen die in het boek voorkomen als rechercheur en een aantal politieagenten die in de boeken hun eigen rol vervullen, kregen ook een exemplaar.

"In de jaren negentig van de vorige eeuw was ik als wijkagent werkzaam in de wijk Alexanderpolder. In die tijd maakte ik kennis met de (beperkte) wereld van dove mensen. Bij de Stichting Welzijn Doven Rotterdam, volgde ik een (basale) communicatiecursus met dove mensen. Sinds die tijd heb ik "iets" met dove mensen. Doof zijn is een forse beperking. Iets van de problematiek van dove mensen en degenen die hen omringen heb ik in dit boek aangestipt."

De agent haalt een aantal daadwerkelijk gepleegde misdrijven in 1988 door drie jongens naar de wijk Middelwatering in Capelle aan den IJssel. De boeken in deze politieserie hebben allen dezelfde (eigen)aardigheden. Roel en Ingrid, zijn verzonnen personen. Alle andere in het boek voorkomende personen zijn bestaande mensen die onder hun eigen naam hun eigen plaats in het verhaal innemen. De beschreven gebeurtenissen gebeurden in het echt op een andere tijd en plaats.

De drie jongens bestaan uit twee broers en een dove vriend die tot alles bereid is om door horende mensen te worden aanvaard. Inspiratie haalde De Raaf uit rechtbankverslagen. Zijdelings heeft De Raaf met alle verhalen die hij schreef te maken gehad. De broers van 17 en 19 jaar oud willen de kick meemaken dat iemand met een bijl op zijn hoofd wordt geslagen. Voor het uitvoeren van het plan nemen ze de door hen gemakkelijk te beïnvloeden dove vriend Angelo (19) mee. De 'kick' kost het leven aan een 40-jarige verpleegster.

Geen geweten

Angelo, zo blijkt uit de rapporten, is zeer gevoelig voor aandacht, ook al is dat een negatieve zoals die van de twee broers. Om in de gunst van mensen te komen, is hij bereid alles te doen. De broers hebben geen enkel geweten en een gebrek aan normen en waarden. Het verhaal, het zoveelste schrijfpareltje van politieman Ben de Raaf, boeit van kaft tot kaft.

Reageer als eerste


Shopbox