Logo ijsselenlekstreek.nl


Foto: AS Media

Hulpverleners halen man uit ernstig vervuilde woning in Capelle

Capelle aan den IJssel - Woensdagmorgen 6 september hebben hulpverleners een man uit zijn zeer ernstig vervuilde woning aan de Pallieterburg gehaald. Omwonenden hadden geklaagd over ongedierte zoals ratten en muizen en er was sprake van ernstige stankoverlast. Handhaving was inmiddels een onderzoek gestart en heeft de woning daarvoor betreden.

Bij het betreden van de woning werd de bewoner in een zeer ernstig vervuilde omgeving aangetroffen, om doorgang te vinden naar de bewoner moest er een pad worden vrijgemaakt, bij het maken van dit pad kwam er koolmonoxide vrij. Hulpverleners gingen daardoor uit de woning en hebben de brandweer met spoed ter plaatse gevraagd. Deze heeft het slachtoffer uit de woning gehaald waarna deze met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. De brandweer heeft vervolgens ramen gebroken om de woning ventilatie te geven. De enorme berg afval en ontlasting zorgden voor het vrijkomen van koolmonoxide.

De man leefde al jaren in deze omstandigheden. Buurtbewoners dachten dat het huis niet meer bewoond werd, dit omdat er 4 jaar geleden overal kunstof kozijnen geplaatst, behalve bij deze woning. Daarnaast heeft de vereniging van eigenaren de tuin van de man vorig jaar nog laten opknappen, omdat deze volledig verwilderd was. Zorgverleners zijn al geruime tijd bezig geweest voor de bewoner. Deze weigerde echter alle hulp, omdat de situatie ernstig verslechterde werd handhaving en de zorg van de gemeente ingeschakeld. Vanwege de volksgezondheid en leefomstandigheden van de man werd er deze morgen actie ondernomen.

De woning van de man wordt ontdaan van alle goederen, alleen persoonlijke bezittingen zullen worden bewaard. Alle andere goederen zullen worden afgevoerd, daarna zal het huis specialistisch worden gereinigd.Uit de woning kwamen diverse antieke motoren naar buiten. Voor de rest was alles besmeurd met een enorme laag viezigheid en ontlasting. Deze goederen zullen worden vernietigd.

Een buurvrouw van de man haalde nog regelmatig bier en voedsel voor de man. Hiermee heeft hij zichzelf in leven gehouden. De man is zichzelf waarschijnlijk gaan verwaarlozen na het verliezen van een dierbare. Voor de bewoner wordt naast medische behandeling specialistische zorg ingeschakeld. Mocht het zijn dat hij weer terug mag naar een eigen woning dan zal de gemeente zorgen voor een basisinboedel.

Namens de burgemeester is wethouder Ans Hartnagel ter plaatse gekomen om de situatie te komen bekijken. Ze haar medeleven met de bewoner en omwonenden uitgesproken. Daarnaast complimenteerde zij de inzet van betrokken diensten.

Reageer als eerste


Shopbox