Logo ijsselenlekstreek.nl


Bezoek oude pareltjes tijdens Open Monumentendag

Krimpen/Ouderkerk/Capelle - Op zaterdag 9 september organiseren Ouderkerk, Capelle en Krimpen aan den IJssel tussen 10.00 en 17.00 uur gezamenlijk Open Monumentendag. De Krimpense wethouder Jaap Blankenberg (Monumentenzorg) verricht de officiële opening om 10.00 uur bij het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard (IJsseldijk 312). Het thema is: 'Boeren, burgers en buitenlui'.

Vaar (gratis) mee met een van de vier historische schepen tussen Capelle, Krimpen en Ouderkerk en bezoek tal van monumenten en bezienswaardigheden. In Krimpen stap je op een historisch schip bij de aanlegsteiger achter molenrestaurant De Schelvenaer; in Capelle bij de aanlegsteiger Vuykpark en in Ouderkerk bij Steiger III (ingang naast Dorpsstraat 14). Het opstappen en meevaren is gratis, maar geschiedt op eigen risico. In Krimpen vertrekt vanaf molenrestaurant De Schelvenaer een huifkar naar het Streekmuseum en de IJsseldijkkerk. Vanaf Kinderboerderij Klein Boveneind (ingang Boveneindselaan) vertrekt een paardentram naar het opengestelde gemaal Reinier Blok (Breekade 2) en het opengestelde woonhuis Breekade 5 (voormalige boerderij). In Capelle kun je de Capelse monumenten met een paardentram bezoeken. In Ouderkerk zijn de monumenten te voet of met de fiets te bezoeken. Alle bezienswaardigheden en monumenten in Krimpen en Ouderkerk zijn gevestigd op of vlakbij de IJsseldijk. In de gezamenlijke Open Monumentendag folder 2017 is een kaart opgenomen met alle bezienswaardigheden en de opstapplaatsen van de driehoeksvaart over de Hollandsche IJssel. In verband met de grote belangstelling voor de vaartochten kan de fiets niet worden meegenomen op de schepen. In de folder 'Boeren, burgers en buitenlui' (verkrijgbaar bij deelnemers) staan de vertrektijden vermeld van de vier historische schepen bij de opstapplaatsen. Ook vind je informatie over de huifkar in Krimpen en de paardentram door Capelle. Daarnaast is er nog een paardentram die vanaf Kinderboerderij Klein Boveneind naar het gemaal Reinier Blok (Breekade 2) en het opengestelde woonhuis Breekade 5 rijdt. 

Hieronder een korte samenvatting van het programma:


- Krimpen: Op 9 september is het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard (IJsseldijk 312) open van 10.00 tot 16.00 uur. Op zondag 10 september om 14.30 uur bent u welkom bij het Streekmuseum voor een boeiende lezing/presentatie over Boerderijtypen in Zuid-Holland (dit kon niet meer meegenomen worden in de folder). De IJsseldijkkerk (IJsseldijk 232) is open van 10.00 tot 16.00 uur met een jaarmarkt, orgelmuziek en inzage in de doop- en huwelijksregisters. Bij molenrestaurant De Schelvenaer kunt u wat drinken en 'een kleine hap' kopen. In Kinderboerderij Klein Boveneind (Boveneindselaan) zijn veel kraampjes van diverse organisaties, kinderrommelmarkt, springkussen en demonstraties. Ook vertrekt hier een paardentram naar het gemaal Reinier Blok aan de Breekade 2 (open van 10.00 tot 17.00 uur) en Breekade 5. Bij het gemaal zijn de pompen, de elektromotor en de stoomketels te bezichtigen. De eigenaren van Breekade 5 stellen hun huis, een voormalige boerderij, open van 11.30 tot 17.00 uur.

- Capelle: Het Historisch Museum (Bermweg 13) is van 10.00 tot 16.00 uur geopend met de nieuwe tentoonstelling Capelle '40-'45 en de openstelling van de machinekamer van het J.A. Beijerinckgemaal. In het Dief- en Duifhuisje (Nieuwe Laan 11) is de tentoonstelling 'Een dijk van een dijk' te zien en een tentoonstelling over de kastelen van Capelle. Vanaf dit kleinste museum van Nederland start om 14.00 en 15.00 uur een rondleiding door het Slotpark. Ook het Van Capellenhuis is te bezichtigen. U kunt workshops volgen en er is een Kunstsale. Deze begint vrijdagavond 8 september en gaat verder op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur. De Hervormde of Dorpskerk is open met rondleidingen en activiteiten voor jong en oud. In de Kerklaan wordt de Capelse Kunstmarkt gehouden. Kinderboerderij Klaverweide is ook open met een knutselactiviteit tussen 10.00 en 15.30 uur.

- Ouderkerk: Centraal staat de Dorpskerk (Kalverstraat 1) met tentoonstellingen, muziek en rondleidingen, geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Ook de toren kan worden beklommen. De Oudheidskamer (Dorpsstraat 19) is van 10.00 tot 16.30 uur open met een tentoonstelling over 'Boeren, burgers en buitenlui'. Om 14.00 uur vertrekt hiervandaan een dorpswandeling met een gids. Een boekje over de wandeling is te koop. De Oude Algemene Begraafplaats met baarhuisje (IJsseldijk Noord, tegenover nr. 67) is open voor bezichtiging. Verder zijn de volgende bijzondere panden open voor het publiek: Bloemen en Wonen Bij Liza (Dorpsstraat 24), Choco-Cadeau De Berekuil (Kalverstraat 4), Hanneke van Vliet Keramiek (Dorpsstraat 30), Oud Nieuws Brocante (Dorpsstraat 59) en de werkplaats van Aannemers en  Timmerbedrijf A. Goudriaan en Zn (Dorpsstraat 1a).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Ouderkerk: www.hvouderkerck.nl en over Capelle aan den IJssel: www.hvc-capelle.nl of download hier de folder: Link naar PDF bestand

Reageer als eerste


Shopbox