Logo ijsselenlekstreek.nl


Capelse kinderen naar musical dankzij gulle gever

Capelle - Stel, je wint tien kaarten voor de musical Ciske de Rat en je wilt die geven aan mensen die anders nooit naar zo'n musical zouden kunnen? Dan bel je naar Welzijn Capelle. Twee dagen later is alles geregeld en hebben acht kinderen uit Middelwatering de dag van hun leven.

Maatschappelijk werker Gerda Schuurmans bij Welzijn Capelle: "Donderdagmiddag kwam een actieve wijkbewoonster naar me toe met tien kaartjes voor de musical Ciske de Rat, die ze had gewonnen bij de Postcode Loterij. Die wilde ze graag geven aan mensen die anders nooit naar een musical zouden kunnen. Heel lief natuurlijk, maar wel heel last minute, want het ging om zaterdagmiddag, amper twee dagen later. Bovendien was de voorstelling in Amsterdam, in het DeLaMar Theater, ook niet naast de deur. Het was binnen no time geregeld. Welzijn Capelle nam de reiskosten voor haar rekening. Vrijwilliger Moses Rahim, betrokken bij de voedselbank en kinderclub in de wijk Middelwatering, was direct enthousiast. Hij wist genoeg kinderen om mee te vragen. De gulle geefster was op dat moment toevallig ook aanwezig en die riep: 'Gerda, waarom ga jij zelf niet mee?'"

Samen naar Amsterdam

Zaterdag 22 juli jl. verzamelden Moses, acht kinderen uit de wijk Middelwatering (tussen de 4 en 13 jaar) en Gerda Schuurmans, bij de kerk de Hoeksteen. Met de metro naar Rotterdam Centraal, daar de intercity naar Amsterdam en vervolgens met de tram naar het Leidse plein en het DeLaMar Theater. Gerda: "Het was een hele onderneming en geregel met acht kinderen; voortdurend in en uit checken met al die verschillende kaartjes en druk dat het was in Amsterdam! Maar wat was het leuk en wat hebben de kinderen genoten! De één doet dat uitbundig, de ander is meer een stille genieter. Voor sommigen was het de eerste keer met de trein en in Amsterdam. Ze keken hun ogen uit! Toen we in de tram zaten, zei een meisje: "Wat wonen er veel mensen in Amsterdam!" En een jongetje vroeg in de tram aan mij of hier nu die 'Margrete Frank' vandaan kwam. Hij had daar op school over gehoord. Toen ik bevestigde dat 'Anne Frank' inderdaad hier had gewoond, reageerde hij met: 'Als ik Joods word, ga ik hier echt nooit wonen!'"

Eerste bezoek aan theater

De meesten waren nog nooit in het theater geweest. Gerda: "In de trein heb ik het verhaal van Ciske de Rat al zo'n beetje verteld, zodat ze een beetje voorbereid waren, want geen van de kinderen kende dat. Het is natuurlijk ook best een heftig verhaal over een jongetje dat zijn moeder vermoord. Vooral tegen de jongsten moest ik bij die scene nog wel even benadrukken dat het niet 'echt' was. En de jonge en de volwassen Ciske zie je om en om en soms zelfs tegelijkertijd, wat ook wel ingewikkeld is voor de kinderen. Maar het was een prachtige voorstelling met als volwassen Ciske, Danny de Munk. Het was een speciale voorstelling voor winnaars van de postcodeloterij, erg goed verzorgd. We kregen een 'postcodeloterij sjaaltje', drankjes en hapjes in de pauze en na afloop ook nog een cadeautje, een Yahtzee spel. Na de voorstelling zagen we ook nog het jongetje dat Ciske de Rat speelde, uit de kleedkamer komen. Vooral de meisjes waren daar zeer van onder de indruk. Om 20.00 uur waren we terug in Capelle, waar we bij de Kwalitaria bij de Koperwiek te gast waren. Toen Moses daar vrijdagavond vertelde wat hij de volgende dag ging doen, bood de eigenaar spontaan aan dat we daar een patatje mochten komen eten. Hoe leuk is dat!"

"Het was de mooiste dag van mijn leven!"

Dankzij actieve betrokken wijkbewoners, de Kwalitaria en Welzijn Capelle werd het een fantastische dag! Een aantal kinderen zei dat ze nog nooit zo'n leuke dag hadden gehad! Eén meisje zei: "Het was de mooiste dag van mijn leven!" Gerda: "Voor mij was het ook een bijzondere dag, want dit is wel heel anders dan mijn dagelijkse werk als maatschappelijk werker. Ik heb normaal vooral contact met ouders van kinderen en heel toevallig kende ik die in dit geval ook en ik weet hoe goed dit terecht is gekomen bij deze gezinnen."

Reageer als eerste
Meer berichten