Logo ijsselenlekstreek.nl


Nog even wachten op de clip, net als het wachten op de bus. (Foto: Margriet van Dam)
Nog even wachten op de clip, net als het wachten op de bus. (Foto: Margriet van Dam)

Rapper Robertino schrijft 'Incasso'

Capelle - Robertino Dukers (27) uit Capelle heeft een track geschreven over financiële schulden. Hij merkt dat dit probleem voor veel mensen herkenbaar is. Robertino kan dit issue niet oplossen, maar wil het wel aankaarten.

Door Margriet van Dam

"Robertino is de naam, spraakzaam bekwaam." Dit zal je altijd horen wanneer deze jongen zich aan je voorstelt. Hij weet zelf hoe het is om in de schulden te raken, dus zijn nieuwe track is gebaseerd op eigen ervaringen. "Ik wil een maatschappelijk issue aankaarten, maar ik ben niet bezig het probleem op te lossen", legt hij uit. "De één is er zelf verantwoordelijk voor en de ander kan er helemaal niets aan doen dat het hem overkomt."

Stabiliteit

Robertino werkt samen met producer BLKSHP (Leroy den Hartigh). "Hij stuurde een beat en hij had daarin een sample verwerkt van de Haagse Al Capone Eef Hoos, die ook wel bekendstond onder de naam Incassokoning", vertelt Robertino. "Zo kwam het idee voor 'Incasso'. Ik liet het een x aantal mensen horen en die herkenden zich erin. Velen hebben te maken met financiële moeite. Je kunt niet zonder geld. De crisis is voorbij, maar is dat wel zo? Ik hoor van mensen dat het nog steeds moeilijk is om een vaste baan te vinden. Je bent toch financieel afhankelijk om in je kosten te kunnen voorzien. Het is belangrijk dat je een bepaalde stabiliteit hebt. Het is van alle tijden, daar zit geen limiet op. Je maakt het van het begin tot het einde van je leven mee."

Taboe

"Normaliter hoor je dat het bij andere rappers over welvaart gaat. Nu laat ik eens de andere kant van het verhaal horen en zien. Ik denk dat de meeste mensen daar meer associatie mee hebben. Mensen hebben vaak schaamte om erover te praten, het is een taboe om het publiekelijk naar buiten te gooien. Mensen kunnen wellicht een houvast vinden in mijn track of een motivatie om het in het vervolg beter te doen of iets te doen om uit de schulden te blijven. Dat mensen zich in mijn track herkennen, dat is heel vet, want dan krijg je die reprise en reacties van mensen hoe zij eruit gekomen zijn."

Blauwe kleur

Het artwork door Rano Atmodikromo is ook af. "Het ziet er heel tof uit", zegt Robertino over de bekende blauwe kleur van de envelop van de Belastingdienst, die hiervoor is gebruikt. De videoclip, waarin zelfs de echte politie een rol speelt, moet nog worden gemaakt door Nishel Baboeram. Het nummer is straks te beluisteren via Spotify, iTunes, Deezer en op het YouTubekanaal van Robertino. De website van deze rapper uit Capelle luidt www.robertinodukers.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten