Logo ijsselenlekstreek.nl


Dylani is ontzettend blij met haar gouden medaille. (Foto: Margriet van Dam)
Dylani is ontzettend blij met haar gouden medaille. (Foto: Margriet van Dam)

Dylani (13) uit Capelle is kampioen kunstrolschaatsen

Capelle - Dylani Smit (13) gaat vrolijk de zomervakantie in. Ze heeft het NK Roldansen, dat op 1 en 2 juli plaatsvond, gewonnen. Ze mag heel trots zijn op haar gouden medaille.

Door Margriet van Dam

"Ik ben van paardrijden af gegaan en ik ging voor de fun rolschaatsen", vertelt Dylani. "Eerst op inlines en toen die te klein werden op normale rolschaatsen. Ik was op zoek naar een nieuwe sport en ik wilde iets met dans doen." Zo ontdekte ze Skate Fever, de rollerdisco met een indoor rolschaatsbaan in Capelle. Bijna elke dag was ze daar te vinden op haar skates. Op internet zocht ze dansoefeningen op die ze in Skate Fever uitvoerde. Daar werd ze bijna twee jaar geleden gespot door de rolschaatsvereniging Rolling '90 uit Moerkapelle. Nu traint ze daar drie keer per week. Ze doet mee aan wintershows, solo- en groepswedstrijden.


Dylani moest drie solowedstrijden hebben gereden, voordat ze met het NK mee mocht doen. Tijdens dit Nederlands Kampioenschap moest ze drie dansen uitvoeren. "De eerste twee gingen goed", zegt ze. "Bij de derde heb ik een beetje 'wiebeltjes' gemaakt." Toen ze hoorde dat ze kampioen was, maakte ze een vreugdesprongetje (zonder rolschaatsen aan).


"Ik kan mezelf erin kwijt", legt Dylani uit waarom ze kunstrolschaatsen zo leuk vindt. "Emotie kan je heel goed uitbeelden in de vrije dans." De vrije dans heeft een thema en laat echt een verhaal zien. Vriendinnen van de jonge kampioen vinden het heel knap wat ze kan en zijn betrokken. Soms gaan ze mee rolschaatsen in Skate Fever. "Het kan hun niet ontgaan", zegt Ilona. "Hoeveel procent van de dag praat ze er niet over? Skate Fever is ons tweede thuis." "Volgend jaar hoop ik dat het nog een keer lukt", zegt Dylani over het vervolg. "Mijn grootste droom is om naar de Europa Cup te gaan. Ik ben daar al voor geselecteerd." En verder staan Frankrijk en Portugal op het programma.

Sponsors
Dylani en haar ouders zijn op zoek naar sponsors, want kunstrolschaatsen is een dure sport. Kleding, reizen, het onderhouden van de skates en het verblijf in het buitenland. Het kost allemaal veel geld. Sponsors kunnen mailen naar ilona.dekoningsmit@gmail.com.

Reageer als eerste
Meer berichten