Leny de Smit is gelovig. "Dat is mijn houvast, waarmee ik zoveel kracht krijg om alles te kunnen doen wat ik doe."
Leny de Smit is gelovig. "Dat is mijn houvast, waarmee ik zoveel kracht krijg om alles te kunnen doen wat ik doe."

Capellenaar van de Week: Leny de Smit

Capelle - Leny de Smit (56) won al eens de award voor Beste Kapper van Capelle aan den IJssel. De alleenstaande moeder van drie kinderen kon afgelopen maandag ook de Award als beste van Zuid-Holland binnenslepen. Ze werd 7e. Ons maakt dat niet uit: wij benoemen haar als Capellenaar van de Week. Leny is behulpzaam, begripvol, oplossingsgericht en zelfredzaam. "Ik ben al jaren van plan zelf iets sociaal op te zetten in Capelle waar veel mensen blij van kunnen worden."

Door Gerrit van Loon

Waar stond je wiegje?

"Ik ben geboren in Rotterdam Noord op 17 juli 1960. Ik ben al 15 jaar een alleenstaande moeder van 3 kinderen. Van beroep haarstyliste en kunstenaar. Mijn schilderijen hangen in twee restaurants van het EMC (Dijkzigt). Ik heb de kappersacademie gedaan en een eigen kapsalon gehad. Na mijn scheiding ben ik bij mensen aan huis gaan werken. Mijn dochter was nog erg klein en ik wilde haar niet naar buitenschoolse opvang doen. Altijd heb ik alles om schooltijden heen gepland."

Waar woon je nu?

"In Capelle Schenkel. Wat betreft locatie handig qua openbaar vervoer voor mijn dochter. Vanaf hier komt ze gemakkelijk op school. Ik zou het leuk vinden om nog een keer te verhuizen naar een gemoedelijk plaatsje waar veel groen is."

Je bent de beste kapper van Capelle aan den IJssel.

"Ik heb de 1e plaats gewonnen doordat mijn klanten hebben mogen stemmen. En ik sta 7e in de top 10 van Zuid Holland.

Hoe zien jouw dagen er uit?

'Divers. De ene keer in een huis, waar ik een gezin moet knippen. Of een huis waar een paar vrouwen geknipt moeten worden. We hebben veel lol met elkaar. Ook knip ik een oude eenzame dame. Daar neem ik de tijd voor. Even met haar praten, een kopje koffie drinken. Regelmatig sta ik met zo'n dame op mijn arm en huilt ze even uit."

Je knipt ook zieke mensen.

"Ik word weleens gebeld met het verzoek of ik iemand wil knippen die komt te overlijden. Of waar het haar uitvalt door chemo. Ik knip ook in het Ronald McDonaldHuis. Het klinkt misschien raar, maar ik doe dat graag. De mensen in leven houden, kan ik niet, maar ik kan ze wel een mooi moment geven. Dat is wat ik wil! Zolang ik daar bezig ben, praat ik met de mensen. Ben ik lief voor het kind. Eenmaal in mijn auto moet ik dan wel huilen. Na het uithuilen ga ik verder. Inmiddels kan ik er een boek over schrijven. Dat wil ik ook echt doen."

Wat maakt je werk zo leuk?

"Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Je mag me er voor wakker maken. Ik ben gelovig. Dat is mijn houvast om alles te kunnen doen wat ik doe."

Je doet ook veel vrijwilligerswerk.

"Ja, onder andere bij De Hoop van GGZ in Dordrecht. Daar knip ik een paar honderd mensen per jaar gratis. Het gaat om mensen met een verslaving. Daarnaast heb ik interne trainingen gevolgd en geef ik voor stichting Chris en Voorkom preventielessen op scholen aan jeugd van 11 tot 18 jaar. De onderwerpen zijn: drank, drugs, seks, Social Media, reclame, gamen, groepsdruk en pesten. Heel hard nodig, omdat veel ouders onderschatten waar hun kinderen mee geconfronteerd worden."

Wat maakt Capelle leuk?

"Het vele groen. Gezellig om af en toe iets te gaan drinken op het stadsplein met een paar vriendinnen of om te winkelen in de Koperwiek. Ik zit ook weleens bij de Griek of Italiaan op de Terp en in het Hitlandbos. Ik ben al jaren van plan zelf iets sociaal op te zetten in Capelle waar veel mensen blij van (kunnen) worden. Een oproep aan mensen om als vrijwilliger mee te doen. Er is ook geld voor nodig."

Waar komt je behulpzaamheid vandaan?

Ik heb veel pijn in mijn leven gekend. Dat gun ik niemand. Ik wil zelf heel anders met mensen om gaan. Ze bewust maken dat ze waardevol zijn."

Shopbox

Meer berichten